Grčki parlament tankom je većinom u petak usvojio povijesni sporazum s Makedonijom o novom imenu te zemlje čime se završava njihov 27-ogodišnji spor koji je kočio Makedoniju u euroatlantskim integracijama, a dogovor o imenu odmah je pozdravljen u Bruxellesu i u Skoplju.

Parlament u Ateni izglasao je sa 153 glasa za i 146 protiv novo ime Republika Sjeverna Makedonija, unatoč kritikama oporbe i javnosti.

Rasprava u parlamentu trajala je više od 38 sati, a govorilo je više od 200 zastupnika.

Grčki premijer Aleksis Cipras pozdravio je "povijesni dan" u kojem vidi "novu stranicu za Balkan", a potvrđivanje sporazuma smatra da će doprinijeti "prijateljstvu, suradnji i miru".

Glasanje se prvotno trebalo održati u četvrtak navečer, no odgođeno je za petak poslijepodne zbog velikog broja prijavljenih govornika o pitanju koje je polariziralo Grčku.

Riječ je o dogovoru koji su Skoplje i Atena potpisali na Prespanskom jezeru koje se nalazi između država, a njime "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija" mijenja ime u "Republika Sjeverna Makedonija".

EU pozdravlja odluku

Europska unija odmah je pozdravila odluku grčkog parlamenta koji je nakon trodnevne rasprave ratificirao sporazum o imenu Makedonije što otvara put toj zemlji prema EU-u i NATO-a, godinama blokiran zbog protivljenja Grčke.

"Toplo pozdravljamo sljedeći ključni korak u ratifikaciji Prespanskog sporazuma, koji je danas napravljen u grčkom parlamentu", kaže se u zajedničkoj izjavi predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini i povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

"Od samog početak Europska unija je snažno podupirala povijesni sporazum koji su potpisali premijer (Aleksis) Cipras i (Zoran) Zaev, nakon pregovora pod pokroviteljstvom UN-a. Za to je trebalo političke hrabrosti, vodstva i odgovornosti na svima stranama kako bi se riješio jedan od najtvrdokornijih prijepora u regiji. Obje zemlje su iskoristile jedinstvenu prigodu koja predstavlja primjer pomirenja u Europi kao cjelini i koja će dati daljnji poticaj europskoj perspektivi regije", dodaje se u zajedničkoj izjavi najviših dužnosnika Komisije.

Ističe se da su Atena i Skoplje "zajedno napisali novu stranicu naše zajedničke budućnosti u EU-u".

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poslao je preko twittera poruku premijerima Ciprasu i Zaevu.

"Imali su imaginaciju, preuzeli su rizik, bili su spremni žrtvovati svoje vlastite interese za veće dobro. Zorane i Aleksis, odlično napravljeno! nemoguća misija ispunjena", poručio je Tusk.

Grčka je godinama blokirala euroatlantske integracije Makedonije, zbog imena zemlje tvrdeći da ne može imati isto ime kao i istoimena grčka pokrajina. Stoga je Makedonija primljena u UN pod privremenim službenim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Nakon dugogodišnjih pokušaja rješavanja spora, konačno je 17. lipnja prošle godine potpisan sporazum na obalama Prespanskog jezera, po kojem službeno ime zemlje postaje Republika Sjeverna Makedonija. Makedonski parlament ratificirao je sporazum 11. siječnja ove godine.

I u Europskom parlamentu su pozdravili odluku grčkog parlamenta.

"Pohvaljujemo veliko državništvo, odlučnost i političku hrabrost čelnika koju su potvrdili parlamenti dviju zemalja. Deblokiranje spora koji se činio nerješivim tražilo je intenzivne diplomatske napore i kompromis, koji ne bi bio moguć bez potpore i odgovornosti koju su pokazali politički akteri kao i akteri civilnog društva u obje zemlje", kaže se u izjavu predsjednika Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta Davida McAllistera i parlamentarnog izvjestitelja za Makedoniju Ive Vajgla.

Čestitke Ciprasu iz Skoplja

Makedonski premijer Zaev pozdravio je "povijesnu pobjedu" koja zatvara dugi diplomatski spor između Atene i Skoplja.

"Čestitke mom prijatelju" Aleksisu Ciprasu, "zajedno s našim narodima odnijeli smo povijesnu pobjedu. Živio Prespanski sporazum! Za vječni mir i napredak na Balkanu i u Europi", tvitao je Zaev.

(Hina)