Premijerka Theresa May imat će četvrtak sastanke s britanskom političkom elitom u pokušaju pronalska izlaz iz slijepe ulice kada je brexit u pitanju, iako zasad na vidiku nema znakova kompromisa.

Nakon što su dvogodišnja nastojanja britanske premijerke da se s Bruxellesom rastane prijateljski propala u parlamentu u najvećem porazu koji je pretrpio jedan britanski čelnik u suvremenoj povijesti, May je pozvala stranačke čelnike da ostave po strani svoje interese kako bi našli način da se krene dalje.

Ako May ne uspije postići konsenzus, peto najveće svjetsko gospodarstvo izaći će iz Europske unije 29. ožujka bez sporazuma ili će biti prisiljeno na odgodu, a moguće i na opće izbore ili čak novi referendum.

May odlučno odbija mogućnost novih izbora i upozorava kako bi još jedan referendum potkopao vjeru u demokraciju u 17,4 milijuna ljudi koji su glasali za izlazak iz EU-a na referendumu 2016.

"Mislim da je moja dužnost da provedem odluku britanskog naroda da napusti EU. I ja to namjeravam učiniti", rekla je May.

"Pozivam zastupnike iz svih stranaka da se ujedine kako bi našli put naprijed", kazala je. "Sada je vrijeme da ostavimo svoje interese po strani", poručila je.

Kriza oko brexita

Glavni oporbeni čelnik, laburist Jeremy Corbyn odbio je sudjelovati u pregovorima sve dok brexit bez sporazuma ne bude isključen kao opcija, što pokazuje koliko bi teška mogla biti premijerkina zadaća.

"Prije održavanja bilo kakvih pozitivnih razgovora o putu prema naprijed, vlada mora jasno ukloniti, jednom i zauvijek, mogućnost za katastrofu koju bi donio brexit bez sporazuma i sav kaos koji bi nastao nakon toga", kazao je.

Jedan od lidera Konzervativne stranke Brandon Lewis poručio je u četvrtak da Velika Britanija ne može ostati u sadašnjoj carinskoj uniji s EU-om jer je sada prioritet sklapanje međunarodnih trgovinskih dogovora nakon brexita.

Lewis je najavio da će se u četvrtak sastati viši članovi vlade i parlamenta u pokušaju pronalaženja kompromisnog dogovora o brexitu.

No on je isključio ostanak u carinskoj uniji i drugi referendum o izlasku iz EU.

"Kao niz načela, jedna od stvari koje bismo morali moći učiniti ... jest mogućnost međunarodnih trgovinskih dogovora, mogućnost globalne trgovine širom svijeta te neovisna trgovinska politika, što znači da ne možemo ostati u sadašnjoj carinskoj uniji EU-a", ustvrdio je za radio BBC.

"Danas će biti mnogo susreta između ministara i kolega iz donjeg doma. Poslušat ćemo što narod ima reći", kazao je čelnik britanskih konzervativaca.

Premijerka May, nakon odbacivanja dogovorenog plana za brexit s EU-om, do ponedjeljka ima rok da parlamentu predstavi plan B.

 

(Hina)