Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je 1-1 u Cardiffu protiv Walesa pa će plasman na Europsko prvenstvo 2020. godine morati potvrditi 16. studenog u Rijeci protiv Slovačke.

Hrvatska je imala priliku pobjedom u Cardiffu osigurati plasman na europsko prvenstvo i prije zadnjeg kola, međutim nije uspjela premda je povela u devetoj minuti golom Nikole Vlašića. Izjednačio je Gareth Bale golom u sudačkoj nadoknadi prvog dijela.

Hrvatsku do kraja kvalifikacija još očekuje utakmica protiv Slovačke u Rijeci 16. studenog, a "Vatreni" će ogled na Rujevici dočekati na prvom mjestu ljestvice sa 14 bodova, dva više od Mađarske, a četiri od Slovačke koja ima i utakmicu manje. Wales je ostao na četvrtom mjestu s osam bodova i također utakmicom manje.

"Vatrenima" će protiv Slovaka biti dovoljan i bod kako bi izvadili vizu za europsko prvenstvo. Nažalost, Hrvatska će protiv Slovaka igrati bez dva ključna obrambena igrača jer su Dejan Lovren i Domagoj Vida večeras dobili žute kartone. Brine i ozljeda Luke Modrića koji je u 88. minuti šepajući izašao s terena.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić je napravio tri promjene u početnoj postavi u odnosu na utakmicu protiv Mađarske. Umjesto 'kartoniranog' Marcela Brozovića u momčad je ušao Mateo Kovačić, Nikola Vlašić je ušao u umjesto Ivana Rakitića, a Josip Brekalo umjesto Ante Rebića.

Vlašić i Brekalo su Daliću uzvratili na najljepši mogući način. Sjajnom akcijom za pogodak već u 10. minuti. Brekalo je prošao trojicu na lijevoj strani, dao loptu prema Petkoviću koji je produžio za Vlašića, a veznjak "Vatrenih" je sjajno opalio s ruba kaznenog prostora i pogodio za vodstvo. Bio je to početak iz snova.

Nastavak prvog dijela donio je uspavanku. Hrvatska je sve do sudačke nadoknade mirno kontrolirala igru i domaćin je bio potpuno bezopasan. Najviše uzbuđenja na tribinama izazvao je jedan od domaćih navijača koji je u 30. minuti utrčao na teren, ali su njegovu 'akciju' brzo zaustavili zaštitari koji su ga odveli s travnjaka.

Nažalost, u posljednjim trenucima prvog dijela Wales je ipak izjednačio. Nizozemski sudac Bjorn Kuipers jednu sumnjivu situaciju pred našim kaznenim prostorom nije okarakterizirao kao prekršaj nad Kovačićem, a u nastavku akcije Davies je poslao odličnu loptu prema Baleu koji je sa sedam-osam metara iskosa zabio za 1-1.

Prilikom Daviesevog starta ozlijedio se Kovačić, pa je u nastavku susreta zaigrao Ivan Rakitić. Nažalost, zbog prigovora je 'požutio' Lovren kojeg neće biti u zadnjem kolu protiv Slovačke, a kako je nešto ranije žuti karton dobio i Vida, Hrvatska će protiv Slovačke biti bez oba stopera.

U drugom dijelu bilo je više nervoze nego prave igre. Hrvatska je prvi put ozbiljnije zaprijetila u 65. minuti kada je Perišić uputio povratnu loptu u kazneni prostor, ali tamo nije bilo nikoga od naših igrača. Pet minuta kasnije s ruba kaznenog prostora okušao se Tin Jedvaj, ali je pucao preko gola.

Domaćin je najbolju priliku imao u 86. minuti, no srećom Roberts se spetljao pred našim golom. Nažalost, u toj akciji se ozlijedio Luka Modrić koji je šepajući napustio teren.

U drugom susretu iz naše skupine Mađarska je u Budimpešti teškom mukom pobijedila Azerbajdžan sa 1-0 i tako ostala u igri za plasman na EURO.

Pobjednički pogodak postigao je u 10. minuti bio je Mihaly Korhut, preciznim udarcem s 25 metara koji nije uspio zaustaviti gostujući vratar Balajev. Reprezentacija Azerbajdžana je u sučevom dodatku postigla izjednačujući pogodak, ali ga je nizozemski sudac Higler poništio zbog navodnog igranja rukom strijelca Mustafazade. Međutim, usporena snimka je jasno pokazala da je azerbajdžanski stoper loptu u mrežu poslao trbuhom te da je momčad pod vodstvom Nikole Jurčevića oštećena.

U skupini E vodeća je Hrvatska sa 14 bodova, Mađarska je na drugom mjestu sa 12 bodova, Slovačka ima 10 bodova iz šest utakmica, a Wales je četvrti s osam bodova iz šest nastupa. Na začelju je Azerbajdžan s jednim bodom osvojenim protiv Hrvatske.

 

WALES - HRVATSKA 1-1

CARDIFF. Stadion Cardiff City stadion - 31.700 gledatelja; Sudac: Bjorn Kuipers (Nizozemska);

Strijelci: 0-1 Vlašić (9), 1-1 Bale (45+3)

Žuti kartoni: Moore, Allen, James / Vida, Lovren, Petković, Rakitić, Modrić

Crveni kartoni: -

WALES: Hennessey - Roberts, Rodon, Lockyer, Davies - Allen, Ampadu (od 49. Morrell) - Bale, Williams (od 68. Wilson), James - Moore (od 85. Roberts)

HRVATSKA: Livaković - Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić - Modrić (od 89. Badelj), Kovačić (od 46. Rakitić) - Perišić, Vlašić, Brekalo - Petković (od 63. Rebić)

(Hina)