U sklopu prvog izdanja manifestacije Portret autorice, Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula s ponosom predstavlja renomiranu američku koreografkinju, redateljicu i plesačicu Meg Stuart. Stuart će se 7. i 8. lipnja predstaviti publici u Puli izvedbom All the Way Around, ciklusom filmova u Kinu Valli te diskurzivnim i edukativnim programima.

Manifestacija Portret autorice posvećena je umjetničkim praksama izvedbenih autora koji su obilježili svjetsku kazališnu i plesnu scenu. Ovogodišnje izdanje posvećeno je upravo Meg Stuart, koja će se kroz niz programa predstaviti publici u Puli. Stuart već trideset godina djeluje na međunarodnoj izvedbenoj sceni, predstavlja kreativnu silu koja se slobodno kreće između plesa, kazališta i vizualnih umjetnosti. Njezino stvaralaštvo, obilježeno neprestanim dijalogom s umjetnicima različitih područja, istražuje ples kao izvor iscjeljenja i način transformacije društvenog tkiva.

Program manifestacije uključuje:

  • Recentni video radovi Meg Stuart / 7. lipnja u 20 sati @ Kino Valli

Na platnu Kina Valli, publika će imati priliku uživati u nekim od najnovijih video radova Meg Stuart: The Lobby, Intermission, Overtime, The Clock, Shelf Life. Ovi radovi pružaju intiman uvid u Stuartin kreativni proces, istražujući različite aspekte njezinog stvaralaštva kroz medij videa. Publika će biti vođena na putovanje kroz raznolike teme i estetike koje karakteriziraju njen opus, od suptilnih i introspektivnih do eksperimentalnih i provokativnih.

  • People in the Room / 7. lipnja u 21 sati @ Klub & knjižara Giardini 2

U intimnoj atmosferi Knjižare Giardini 2, Meg Stuart će se susresti s publikom u opuštenom razgovoru o svom umjetničkom putu, inspiracijama i filozofiji stvaranja. Ovaj intiman susret pružit će publici priliku postaviti pitanja i dublje razumjeti njenu umjetničku viziju, proces rada te njezinu refleksiju o suvremenom trenutku u izvedbenim umjetnostima.

  • Izvedba "All the Way Around" u suradnji s Dougom Weissom i Marianom Carvalho / 8. lipnja u 20 sati @ INK

U centralnom događanju projekta Portret autorice, Meg Stuart će zajedno s jazz basistom Dougom Weissom i pijanisticom Marianom Carvalho izvesti All the Way Around. Ova jedinstvena izvedba istražuje duboke emocionalne i prostorne dimenzije pokreta, zvuka i svjetla, stvarajući intenzivno iskustvo za publiku. Kroz spoj plesa, glazbe i svjetla, All the Way Around poziva publiku na putovanje kroz različite faze emocionalnog i prostornog iskustva, potičući ih na promišljanje o vlastitim osjećajima i percepcijama.

  • Tribina s Meg Stuart i Ivom Nerinom Sibilom / 8. lipnja u 21:30 sati @ INK

Na lipanjskoj Tribini u INK, Meg Stuart će se pridružiti Iva Nerina Sibila u razgovoru o ključnim temama koje oblikuju suvremeni ples i izvedbene umjetnosti. Ovaj dinamični razgovor pružit će mogućnost publici da sudjeluje u diskusiji i istraživanju širokog spektra tema, uključujući fragmentaciju tijela, novu senzualnost, odnose u suvremenom društvu te ulogu umjetnosti u oblikovanju naše percepcije svijeta. Publika će imati priliku postavljati pitanja i sudjelovati u ovoj interaktivnoj raspravi.

  • Masterclass "Knowing and Not Knowing"

Meg Stuart će voditi intenzivnu četverosatnu radionicu u Malom rimskom kazalištu zatvorenog tipa, pružajući regionalnim profesionalnim plesačima i koreografima jedinstvenu priliku da istraže dublje koncepte znanja i neznanja u kontekstu izvedbenih umjetnosti. Kroz različite vježbe, rasprave i eksperimente, sudionici će imati priliku produbiti svoje razumijevanje procesa kreiranja i izvedbe, potaknuti svoju kreativnost te istražiti nove perspektive u svom umjetničkom radu.

Meg Stuart je istaknuta američka koreografkinja, redateljica i plesačica koja je svojim inovativnim radom obilježila svjetsku plesnu scenu. Rođena je u New Orleansu, Louisiana, gdje je započela svoju plesnu karijeru. Kasnije se preselila u New York gdje je radila s renomiranim plesnim kompanijama poput Pilobolusa i Stephen Petronio Company.

Stuart je svoj umjetnički put nastavila u Europi, gdje je postala ključna figura u suvremenom plesu. Osnovala je svoju kompaniju Damaged Goods 1994. godine, koja je postala poznata po svojim inovativnim i provokativnim izvedbama. Njezin rad karakterizira slobodan pristup plesu i izvedbi, te neprestano istraživanje granica tijela i pokreta.

Kroz više od trideset produkcija, Stuart je istraživala širok spektar tema, uključujući pitanja identiteta, tijela i intimnosti. Njezini radovi često se kreću između plesa, kazališta i vizualnih umjetnosti, stvarajući originalne i provokativne izvedbene obrasce.

Stuart je osvojila brojne nagrade i priznanja za svoj rad, uključujući Zlatnog lava za životno djelo na Biennale di Venezia 2018. godine. Njezino gostovanje diljem svijeta, kao i njezina predavanja i radionice, doprinose njezinoj reputaciji kao jedne od najutjecajnijih figura u suvremenom plesu.

Projekt “Portret autorice: Meg Stuart” Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, a provodi se uz podršku partnera: Kino Valli, Klub & knjižara Giardini 2, Arheološki muzej Istre i Emanat – slovenski Institut za razvoj i afirmaciju plesa i suvremene umjetnosti. Za više informacija o programu i kupnju ulaznica posjetite www.ink.hr. (iPress)