Oscar za najbolji film dodijeljen je južnokorejskom filmu "Parazit", za koji je Oscara dobio i njegov redatelj Bong Joon Ho, dok je Joaquin Phoenix nagrađen za najbolju mušku, a Renee Zellweger za najbolju žensku glavnu ulogu.

"Parazit" je prvi film u povijesti koji je osvojio i nagradu za najbolji film i onu za najbolji međunarodni film, a istovremeno je i prvi film na jeziku koji nije engleski koji je osvojio titulu najboljega filma. 

U središtu filma su nejednakosti između bogatih i siromašnih slojeva korejskoga društva kroz dvije povezane obitelji. Članovi siromašne četveročlane obitelj spletkarenjem se uvlače u imućnu obitelj te se predstavljajući se kao međusobno nepovezani, visoko kvalificirani pojedinci, infiltiraju u domaćinstvo i zapliću u neočekivane incidente.

Ekipa "Parazita" zahvalila je članovima Akademije što su donijeli ovakvu povijesnu odluku te svima koji su radili na filmu i svojoj domaćoj filmskoj publici, bez koje, kako su rekli, ne bi bili ovdje.

"Cijelo vrijeme ste nas podržavali i niste se ustručavali davati nam snagu i mišljenje i zbog toga nastavljamo dalje. Hvala vam još jednom", poručili su. 

U kategoriji najboljega filma nominirani su bili i "Izazivač: Le Mans '66" Jamesa Mangolda, "Irac" Martina Scorsesea, "Jojo Rabbit" Taike Waititija, "Joker" Todda Phillipsa, "Male žene" Grete Gerwig, "Marriage Story" Noaha Baumbacha, "1917" Sama Mendesa i "Bilo jednom u Hollywoodu" Quentina Tarantina.

"Parazit" je osvojio ukupno četiri Oscara - za najbolji film, za najbolji međunarodni film, za režiju i za originalni scenarij, tri Oscara dobio je film "1917" - za fotografiju, vizualne efekte i montažu zvuka, dok su "Bilo jednom... u Hollywoodu" i "Izazivač: Le Mans '66" osvojili po dvije nagrade.

"Nisam očekivao da ću pobijediti", istaknuo je Bong zahvaljujući na nagradi za najboljeg redatelja. "Najradije bih nabavio motornu pilu, prepilio ovog Oscara na pet dijelova i podijelio ga s vama", rekao je Bong na čije je riječi publika u dvorani ustala i pozdravila ga burnim pljeskom.

Obraćajući se konkurentima za nagradu rekao je da je u školi proučavao Scorseseove filmove te dodao da je Tarantino na svoju listu stavljao njegove filmove, dok ljudi u SAD-u nisu znali za njih. "On je ovdje", rekao je. "Quentine, volim te!"

Bong je rođen 1969. u Južnoj Koreji, a najpoznatiji je po filmovima "Okja" (2017), "Snowpiercer" (2013) i "Sjećanja na umorstvo" (2003).

Joaquinu Phoenixu i Renee Zellweger Oscari za glavne uloge

Uloga u filmu "Joker" donijela je prvog Oscara Joaquinu Phoenixu, koji je tako postao drugi glumac u povijesti koji je za ulogu Jokera dobio Akademijinu nagradu. Prije njega posmrtno je dodijeljena Heathu Ledgeru u kategoriji sporedne muške uloge 2009. za film "Vitez tame".

Uz Phoenixa su u kategoriji najbolje muške uloge bili nominirani i Leonardo DiCaprio te Antonio Banderas za španjolski film "Tuga i slava", Adam Driver za ulogu u filmu "Marriage Story" te Jonathan Pryce za ulogu pape Franje u biografskom filmu "Dvojica papa". 

Zahvaljujući na nagradi istaknuo je kako mu je gluma podarila izvanredan život te da misli kako se ovakve prilike trebaju koristiti kako bi se upozorilo na nevolje s kojima se svijet suočava, poput rodne nejednakosti, rasizma, homofobije i iskorištavanja prirode. 

Rennee Zellweger Oscara je osvojila za ulogu slavne glumice Judy Garland u filmu "Judy", a uz nju su nominirane bile Scarlett Johansson za ulogu u filmu "Priča o braku", Saoirse Ronan za film "Male žene", Charlize Theron za ulogu bivše novinarke Foxa Megyn Kelly u "One su bombe" i Cynthia Erivo za ulogu u filmu "Harriet" o američkoj aktivistkinji protiv robovlasništva Harriet Tubman.

"Ova godina u kojoj sam slavila Judy Garland bila je podsjetnik da nas naši junaci ujedinjuju i nadahnjuju kako bismo pronašli najbolje u sebi. Kada slavimo svoje heroje, podsjećamo se tko smo", rekla je Zellweger.

Podsjetila je da Judy Garland nikada nije osvojila ovu prestižnu nagradu te da ovu nagradu smatra produžetkom njezine ostavštine.  

Zellweger je već 2004. osvojila nagradu za sporednu glumicu za film "Studengora", a uz to ima još dvije nominacije. Neki od njezinih poznatijih filmova su i "Chicago" te "Dnevnik Bridget Jones".

Prije dodjele nagrada u glavnim kategorijama, Američka akademija prisjetila se i velikana filmske umjetnosti preminulih u protekloj godini, među kojima i filmskog producenta i dvostrukog oskarovca Branka Lustiga.

"Parazit" najbolji međunarodni film, Eltonu Johnu Oscar za najbolju pjesmu

Oscar za najbolji međunarodni film pripao je južnokorejskom filmu "Parazit" Bonga Joona Hoa, za najbolju glazbu islandskoj skladateljici Hildur Guðnadóttir za glazbu u filmu "Joker", a za najbolju pjesmu Eltonu Johnu.

Humorni triler "Parazit", ovogodišnji pobjednik festivala u Cannesu, koji je hrvatsku premijeru imao na Vukovar Film Festivalu, prvi je film iz Južne Koreje nominiran u toj kategoriji. Oscara je već osvojio u kategoriji originalnog scenarija, a nominiran je i za montažu, scenografiju, režiju i najbolji film.

Za prestižnu titulu najboljeg međunarodnog filma na Oscarima u konkurenciji su još bili poljski "Corpus Christi" Jana Komase o mladiću koji nakon što doživi duhovno prosvjetljenje na odsluženju kazne za ubojstvo u popravnom domu silno želi postati svećenik, francuski film "Jadnici" Ladja Lya, utemeljen na njegovom istoimenom kratkom filmu inspiriranom nemirima 2005. u pariškim predgrađima, španjolski film "Tuga i slava" Pedra Almodovara, redateljevo autobiografsko djelo za koje je Antonio Banderas nominiran i za najbolju mušku ulogu te film iz Sjeverne Makedonije "Medena zemlja" Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske o skromnoj medarici s izoliranog makedonskog obronka koja se bavi pčelama, koji je nominiran bio i u kategoriji dokumentarnog filma.

Oscar za najbolju originalnu glazbu Hildur Guðnadóttir

Oscara za najbolju originalnu glazbu dobila je Hildur Guðnadóttir za glazbu u filmu "Joker" Todda Phillipsa, koji je u ovogodišnju utrku za nagrade Američke akademije ušao s 11 nominacija.

Za Guðnadóttir ovo je bila prva nominacija i prvi Oscar, a jedna je od malobrojnih žena nagrađenih u ovoj kategoriji.

Za najbolju glazbu bili su nominirani i "Male žene", "Marriage Story", "1917" i "Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera"

Najbolja originalna pjesma “(I’m Gonna) Love Me Again” Eltona Johna

Najboljom pjesmom proglašena je pjesma "(I'm Gonna) Love Me Again" Eltona Johna iz biografskog filma "Rocketman".

Elton John već je osvojio Oscara za najbolju pjesmu 1995. za pjesmu u "Kralju lavova".

Nominirane su bile i pjesme "I’m Standing With You" (Breakthrough), "Into The Unknown" (Snježano kraljevstvo 2), “Stand Up” (Harriet”),  “I Can’t Let You Throw Yourself Away” (Priča o igračkama 4).

Popis dobitnika Oscara

Film "Parazit" osvojio je najviše Oscara - četiri, a slijede "1917." s tri nagrade i "Bilo jednom... u Hollywoodu", "Joker" i "Izazivač: Le Mans '66" s po dvije.

Najbolji film: "Parazit"

Glavna muška uloga: Joaquin Phoenix (Joker)

Glavna ženska uloga: Renee Zellweger (Judy)

Sporedna muška uloga: Brad Pitt (Bilo jednom... u Hollywoodu)

Sporedna ženska uloga: Laura Dern (Priča o braku)

Režija: Bong Joon Ho (Parazit)

Originalni scenarij: Parazit (Bong Joon Ho, Han Jin Won)

Adaptirani scenarij: Jojo Rabbit (Taika Waititi)

Međunarodni film: Parazit (Južna Koreja)

Fotografija: 1917.

Montaža: Izazivač: Le Mans '66

Scenografija: Bilo jednom... u Hollywoodu

Kostimografija: Male žene

Šminka: One su bombe

Originalna glazba: Joker (Hildur Guðnadóttir)

Originalna pjesma: “(I’m Gonna) Love Me Again” (Rocketman/ Elton John)

Zvuk: 1917.

Montaža zvuka: Izazivač: Le Mans '66

Vizualni efekti: 1917.

Animirani film: Priča o igračkama 4

Kratkometražni animirani film: Hair Love

Dokumentarni film: American Factory

Kratkometražni dokumentarni film: Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)

Kratkometražni igrani film: The Neighbors’ Window

(Hina)