Darko Kunac Bigava, ribar iz Podgore, nehotice je, izgleda, razotkrio vojno-istraživačku operaciju Ratne flote SAD-a južno od otoka Mljeta, koja je provođena uz dozvolu i suradnju Hrvatske, piše u petak Večernji list.

Kunac Bigava na koćarici Mario II, čiji je suvlasnik, povlačeći mreže na 140 m dubine u moru kod Mljeta, “upecao” je tajanstveni elektronički uređaj, za koji je poslije utvrdio, guglajući na internetu, da je pristigao iz NASA-ina centra u Americi, navodi dnevnik.

Kako je Kunac Bigava nakon izvlačenja riba i misterioznog uređaja bio ljutit jer mu je teški uređaj oštetio mrežu, objavio je fotografije na portalu “morski.hr” i onda je krenuo onaj komičniji dio priče.

Vijest je zapalila mreže i internet pa su se ubrzo Kuncu radijom javili i Amerikanci. Željeli su uređaj natrag. Kako prepričava Kunac, željeli su ga “nasaditi” pričom kako je ribario u području koje je bilo zabranjeno za ribolov te da je to bilo objavljeno na Radio Dubrovniku.

No, ribaru iz Podgore na Radio Dubrovniku rekli su da nisu objavili takvu vijest. Stoga je ljutiti Kunac Bigava potom Amerikancima rekao da “nije on somalijski pirat” te da će im vratiti uređaj ako mu plate odštetu za mrežu, “ili će im uređaj baciti u more”.

Na kraju je došlo do randevua na moru, koćarica je prišla američkom brodu na 500 m, gumenim čamcem stigli su do koćarice, potpisali dokument da će SAD platiti odštetu za mrežu, Kunac je također dao svoj potpis i onda im prebacio uređaj u more, a Amerikanci su ga zakačili i oteglili, donosi Večernji list.

(Hina)