Nova vrsta meduze pojavila se u istočnom dijelu Jadrana.

Kako piše Podvodni.hr, radi se o meduzi Carybdea marsupialis, jedinoj autohtonoj kubomeduzi Sredozemlja.

Na talijanskoj strani Jadrana je sve brojnija zadnjih desetak godina, a s naše strane Jadrana nije do sada bilo pouzdanih nalaza ove vrste.

Upozoravaju i da je meduza opasna za kupače, ali ne opasnija od najopasnije vrste koju već imamo, mjesečnice (Pelagia noctiluca). Ipak ne bi bilo dobro da nam je more s puno više meduza nego sada, kao s talijanske strane, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kad je dotaknemo doći će do "peckanja", otekline i osipa, sve to može trajati kratko vrijeme, svi simptomi u pravilu nestanu nakon dva tjedna. U izrazito rijetkom slučajevima, kada je neka osoba alergična ili ima neke druge kronične tegobe, simptomi mogu biti puno neugodniji, ali nikad opasni po život.

"Imamo razloga sumnjati da je ova vrsta već prisutna s naše strane i tu trebamo vaše oči. Svaki nalaz je vrijedan! Ako ste je već slikali, ili ubuduće ukoliko vidite ovu meduzu (ili bilo koju sumnjivu) molimo vas da nam javite. Možete i kontaktirati Dr. Davora Lučića (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) s Instituta za more i priobalje u Dubrovniku jer mi ćemo mu ionako proslijediti takvu dojavu", objavljeno je na Facebook stranici Podvodni.hr.