Umrla je Mani Gotovac, spisateljica, kazališna kritičarka i urednica koja je pomicala granice svojom odvažnošću i iskrenošću. Preminula je jučer, nakon duge i teške bolesti, na svoj 80 rođendan.

Njena posljednja knjiga nosi simboličan naslov - Rastanci, koje je pisala dvije godine, a dovršila ga je ovo ljeto unatoč lošem zdravstvenom stanju zbog kojeg nije mogla biti na njegovu predstavljanju.

Rođena Splićanka karijeru je izgradila kao novinarka, spisateljica, kazališna kritičarka, a nakon studija zaposlila se prvo kao novinarka na radiju, a zatim kao kazališna kritičarka u časopisima "Prolog", "Scena", "Forum" i drugima.

Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prezime Gotovac uzela je udajom za Peru Gotovca te ga je zadržala i nakon razvoda. Živjela je u Zagrebu, pisala prozu, kazališne eseje, a bavila se dramaturgijom u zemlji i inozemstvu.

Bila je ravnateljica Teatra&TD, umjetnička voditeljica Gradskog kazališta Marina Držića u Dubrovniku te voditeljica Teatra poezije u Barceloni, a ušla je u povijest i kao prva intendantica na čelu nekog hrvatskog kazališta.

Tu je poziciju prvo zauzela u HNK-u Split, a zatim i u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Osnivačica je i urednica emisija Scena na Trećem programu, Govorimo o kazalištu na Prvom programu, te Kako volim kazalište na Drugom. Urednica je brojnih dokumentarnih emisija Dramskoga programa Hrvatskoga radija. (iPress)