U Istarskom narodnom kazalištu u sklopu 2. Backstage Live Pula, u utorak 12. studenog, održat će se jazz koncert Jason Moran & Bandwagon. iPress.hr portal dijeli 4 ulaznice za koncert.

Klavirist i skladatelj Jason Moran klasično je obrazovan glazbenik. Iako je od malena slušao jazz ploče iz roditeljske kolekcije, svirao je klasičnu glazbu, a volio je i hip-hop. Glasovir je počeo učiti kao dijete, a jazzom se zarazio zahvaljujući očevoj kolekciji ploča Theloniousa Monka, kao i tijekom pohađanja Houston School for Performing and Visual Arts, pod utjecajem big banda Boba Morgana. Kao šesnaestogodišnjak pohađao je High School for the Performing and Visual Arts gdje je bio član big banda, ali vodio je i vlastiti jazz kvartet.

Godine 1993. kao osamnaestogodišnjak je došao u New York gdje je četiri godine studirao kod poznatog jazz pijanista Jakija Byarda na visokoj glazbenoj školi Manhattan School of Music gdje je 1997. diplomirao. Danas na toj školi i sam povremeno predaje. Osim Byarda, na njegov su glazbeni razvoj snažno utjecali pijanisti Ahmad Jamal i Thelonious Monk, te Andrew Hill i Muhal Richard Abrams. Nakon studija, kao glazbenik drugog naraštaja M-Base pokreta, pridružio se sastavu Grega Osbyja koji mu je također bio mentor, a poslije je svirao i sa Steveom Colemanom, Davidom Gilmoreom i Cassandrom Wilson. Dugogodišnji je član kvarteta Charlesa Lloyda s kojim svira i u duu, a svirao je i s Wayneom Shorterom, Donom Byronom, Leeom Konitzom, Christianom McBrideom i Joeom Lovanom. Poznat je kao glazbenik suvremena jazz pristupa koji tradiciju obogaćuje novim zamislima. Spaja žanrove i očituje poštovanje prema tradiciji jazza (radne pjesme, pjesme zatvorenika, blues), klasične glazbe i drugih stilova. Otvoren je prema skladbama stilski različitih autora, od Ellingtona preko Bjork i Afrike Bambaate do Brahmsa, Schumanna, Prokofieva i Johna Cagea, te glazbe iz filmova slavnih redatelja poput Kurosawe i Coppole. Kao vođa sastava snimio je petnaestak albuma. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, među ostalima nagrade Udruženja jazz novinara za glazbenika u usponu karijere koju je dobio 2003. U glasovanju kritičara Down Beata više je godina zauzeo vodeće pozicije u kategoriji zvijezda u usponu karijere – kao najbolji klavirist, skladatelj i jazz umjetnik, a u Playboyu je bio proglašen najboljim jazz umjetnikom godine. 

Svi koncerti Backstage live Pula 2019. počinju u 20 sati, a ulaznice za 2. Backstage Live Pula potražite na prodajnim mjestima Eventima i eventim.hr te na blagajni Istarskog narodnog kazališta, Laginjina 5, Pula.

Backstage Consulting i iPress darovat će četvero čitatelja s po jednom ulaznicom za jazz koncert Jason Moran & Bandwagon.

Dovoljno je vaše ime i prezime, te adresu poslati na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do ponedjeljka 11. studenog do 12 sati, uz naznaku "ulaznice - Jason Moran & Bandwagon". Nedugo potom objavit ćemo imena sretnih dobitnika, koji će svoje ulaznice moći preuzeti na dan koncerta na blagajni INK-a.

(iPress)