Mladi par iz Engleske koji je posjetio Kanadu i prije desetak dana pogrešnom cestom nenamjerno ušao na teritorij SAD-a - kako bi izbjegao životinju na cesti - zatočen je s tromjesečnom bebom i od tada je izložen nehumanom postupku te je trenutno u pritvoru Berks u Leesportu u Pennsylvaniji, rekli su njihovi odvjetnici.

Dječačić, ostavljen u hladnim i ledenim uvjetima pritvora, ima kožne promjene i kako se čini očnu infekciju.

Beba je ostavljena gola i nekoliko sati izložena u hladnom pritvoru, jer su sva njihova odjeća i dekice za bebu oduzeti i odneseni na pranje.

Par, David Connors, 30, i Eileen Conors, 24, rekli su da im je uskraćeno pravo da kontaktiraju ambasadu.

"Ostat ćemo traumatizirati do kraja života time što nam su nam učinile američke vlasti", napisala je Connors.

Odvjetnica Bridget Cambria, iz Aldee - Centra za pravdu, uložila je tužbu u ime obitelji glavnom inspektoru ministarstva za američku domovinsku sigurnost, koje nadgleda državne imigracijske agencije.

"Uopće nisu znali da su prešli granicu", rekla je Cambria na konferenciji za novinare u ponedjeljak poslijepodne. "Nisu znali čak niti da su u Sjedinjenim Državama. Samo su se pokušavali vratiti u svoj hotel", kazala je.

Opisivala je kako se neobična scena obiteljskog odmora pretvarala u noćnu moru. Drugi članovi obitelji, uključujući dvogodišnje blizance, također su odvedeni u zatočeništvo i prevezeni su u Berks, gdje su ostali, rekla je Cambria.

Nije znala kakva je životinja bila na cesti.

Službenici pograničnih snaga za imigraciju i carine (ICE) rekli su da su provjerili slučaj i da će odgovoriti na zahtjev što je prije moguće.

Mnogi savezni dužnosnici u ponedjeljak nisu radili, zbog državnog praznika.

Pritvor Berk već dugo vremena kritiziran je kao "zatvor za bebe" koji bi trebao biti zatvoren - a organiziran je kako bi se tu držali roditelji i djeca koji su u SAD došli bez dokumenata. Formalno poznat kao Berks County Residential Center, pritvor niske sigurnosti, otvoren je oko 120 kilometara sjeverozapadno od Philadelphije 2001.

Connors je rekla da je 3. listopada obitelj došla u posjet Vancouveru te da nije namjeravala ući u SAD.

Rođak njezina supruga, Michael Connors vozio je blizu granice i kad se iznenada pojavila životinja na cesti, skrenuo je na neobilježenu cestu kako bi izbjegao sudar.

Za nekoliko trenutaka pojavilo se više automobila granične patrole.

David i Michael Connors odmah su uhićeni, rekla je, unatoč prosvjedima da su nedužni.

"Prešli ste međunarodnu granicu", rekao im je policajac.

Eileen Connors napisala je izjavu pod zakletvom za svog sina "jer je iznimno ranjiv u pritvoru".

Prve noći u pritvoru, pored granice s Kanadom, David je odveden u ćeliju za muškarce, dok su ona i njezina beba ostavljene u ženskoj ćeliji. Oboma su im dali tanke metalizirane pokrivače i ostavili ih da spavaju na podu, napisala je.

Stavila je bebu na sebe, pokušavala je zagrijati, beba je klizila s nje. "Sjećanje na to kako je naša malena beba spavala na prljavom podu u ćeliji nosit ćemo zauvijek", napisala je Eileen Connors.

Sljedeće jutro, paru je rečeno da će biti oslobođeni i pušteni da odu članu obitelji u SAD-u. "Nije bilo važno što smo im rekli da je jedino što želimo - otići kući".

Kasnije taj dan, imigracijski dužnosnici rekli su im da postoji promjena u planovima i da neće biti pušteni kod člana obitelji. Te noći, napisala je, imigracijski agenti odveli su obitelj iz ćelije, stavili u kamion i odvezli - "poput otmice".

Odvezeni su u drugi pritvor, gdje je njezin muž prebačen iz kamiona u ono što je kasnije opisao kao ledenu ćeliju. Ona i njezina beba, napisala je Connors, odvedeni su u jeftini motel, Red Roof u Seattleu, u državi Washington. Nije imala gdje kuhati vodu za svoju bebu, oslanjala se na mikrovalnu pećnicu.

Sljedeći dan obitelj je odvedena u zračnu luku u Seattleu. "Mislila sam, konačno idemo kući". Umjesto toga, napisala je, obitelj je letjela preko SAD-a u Pennsylvaniju. Dovedeni su u pritvor Berks 5. listopada.

Berks je jedan od tri pritvora u kojemu se drže migranti - druga dva su u Teksasu - s kapacitetom od 3100 judi.

Sva dječja odjeća i dekice su oduzeti uz objašnjenje da idu na pranje, čak i nove stvari, rekla je, a u pritvoru nije bilo tako male odjeće za bebu. Pokušavala je oprati bebu najbolje što je mogla dok je sjedila na sofi jer je kada za bebe bila prljava, napisala je.

"Kad sam pitala kako misle da zagrijem bebu u ovoj užasnoj hladnoći, sve što su mi rekli bilo je da stavim na njega kapu ... Čak su mi oduzeli i bebinu bočicu, za koju sam tri dana morala moliti da mi je vrate", kazala je.

Prekrivači i plahte koje su joj dali smrdile su "poput uginulog psa", napisala je Connors i nije mogla u njih umotati bebu jer se bojala "da nisu oprane i da će mi se beba razboljeti". Kupaonice su prljave i uništene, rekla je.

Po noći, svakih 15 minuta, pritvorsko osoblje uperilo bi joj svjetiljku u sobu, budeći i nju i njezinu bebu, rekla je. Trzala se pri svakoj provjeri jer "je imala osjećaj kao da će joj netko oduzeti bebu".

Policajac ICE-a rekao joj je da ako žele, mogu dopustiti da beba bude odvojena od njih i odnesena u drugi objekt. Odbila je.

"Prema nama postupali su kao prema kriminalcima, oduzeli su nam prava, i lagali. To nije ispravno", napisala je Connors. "Pretrpjeli smo traumu ... ovo se ne bi nikada dogodilo američkim građanima u Ujedinjenom Kraljevstvu, ili bilo kome drugom, jer ljude tretiraju s dostojanstvom", kazala je.

(Hina)