Roman pulskoga novinara i književnika Mate Ćurića "Zenga" objavili su Slavonsko-baranjsko srijemski i Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika (DHK).

Urednik knjige Mirko Ćurić u pogovoru romana napominje kako je Mate Ćurić u svom romanu donio portret neobičnoga junaka, dragovoljca Domovinskoga rata, čija sudbina pokazuje koliko naizgled malen, običan čovjek može ostati velik i plemenit, čak i kada se na njega sruči pakao nacionalnih i osobnih tragedija.

Zenga je do rata, ističe, zaposlenik na benzinskoj crpki, koji odlazi u rat iz idealističkih pobuda. U Zagrebu upoznaje Klokana, Hrvata iz Australije s kojim odlazi u Vukograd, napominje i dodaje kako tamo sudjeluju u najtežim borbama.

Naglašava kako se tijekom bitke u Vukogradu odvija i posebna bitka u kojoj "izvjesni Jamar", kriminalac i ratni profiter iz požude prema Zenginoj ženi naručuje njegovo ubojstvo, no umjesto Zenge ubija Klokana.

Nakon pada Vukograda Zenga, napominje Mirko Ćurić, završava u logoru.

Autor sjajno ulazi "u glavu" svoga junaka, u kojem se, tvrdi, iščitavaju tragična iskustva preživjelih branitelja. Dodaje kako glavni lik tumara nesklonim svijetom koji je podijelio uloge pa nema vremena i strpljenja za idealiste, njihove sudbine ni sudbine osoba povezane s njima, kao što je Zengina supruga koju je silovao Jamar, kada je mislio da se zauvijek riješio Zenge.

Ocjenjuje kako unatoč mračnim slikama ratne i suvremene Hrvatske ovo nije mračna knjiga, nego knjiga optimizma, vjere u čovjeka, u nesebičnost, prijateljstvo i ljubav.

Urednik naglašava kako osobna autorova povijest i ispovijest njegova junaka postaju snažnim zalogom budućnosti, koja se ne može graditi na zakopavanju onoga što znamo negdje u dubinu zemlje ili podsvijesti, već se i s osobnim dramama i istinama moramo suočiti i dati im "legitimitet".

Roman "Zenga" (181 str.) podijeljen je na 30 poglavlja u kojima autor tematizira životni put hrvatskoga ratnika.

Mate Ćurić (1955.) je novinar i prozaik. Piše kratke priče za djecu i odrasle, eseje, romane i drame. Dugogodišnji je urednik kulturne rubrike u "Glasu Istre". Autor je prve knjige publicistike u Istri "Rađanje&obnavljanje". Jedan je od osnivača Sindikata novinara Hrvatske. Ćurićev roman "Povratak" adaptiran je i izveden na Trećem programu Hrvatskog radija. Dobitnik je i književne nagrade Dubravko Horvatić.

(Hina)