Od prve maškarane fešte na području općine Medulin, one u Pomeru, do završne održane jučer u Medulinu, prošlo je tek 10 dana, no pokladne su proslave ove godine bile iznimno bogate, a zabava je u svim uključenim naseljima bila zaista za sve generacije.

 Pomerci su svojom maškaranom feštom otvorili 5. godišnje doba u subotu, 15. veljače 2020. godine. U organizaciji mjesnog odbora i mještana, okupili su se u podne, tradicionalno kod bunara te povorku po naselju uz pratnju harmonike završili su na istom mjestu gdje su u večernjim satima pročitali šentencu i spalili Pusta, čemu je uslijedila fešta uz Domino band u mjesnom restoranu.

 Subota, 22. veljače 2020. bila je u znaku čak dvije maškarane fešte, one u Banjolama te u Premanturi. Banjolske krabulje od ranog su prijepodneva veselom povorkom obilazile selo uz harmoniku i gitaru dečki iz sastava Redicool. Navečer su uz šentencu i oni spalili svoga Pusta, a odmah potom zabavu nastavili u prostoru Društvenog doma u Banjolama, uz Duo Insieme.

Premanturci su svoju maškaranu feštu istoga dana započeli u 13 sati, okupljanjem malih i velikih mještana na placi, čemu je uslijedila zajednička povorka kroz selo. Na predah uz fritaju, krofne i čaj, nadovezala se zabava i animacija za najmlađe, uz Teatar Naranča. Na placi su predvečer Premanturci spalili Pusta te nastavili zabavu za sve mještane i posjetitelje uz živu muziku za koju je kroz cijeli dan bio zadužen Serđo Valić.

Glavna i završna manifestacija 5. godišnjeg doba u općini Medulin održana je jučer, utorak 25. veljače 2020. u Medulinu. Cjelodnevna maškarana fešta započela je u prijepodnevnim satima povorkom velikih maškara, koja je uz pratnju harmonike, pjesmu i dobro raspoloženje tijekom dana obišla cijelo naselje.

Male maškare, u kojima su sudjelovala djeca iz DV Medulina, te ona iz područnih vrtića Premantura, Vinkuran i jasličari iz Pomera, kao i iz DV Sunčice iz Banjola te nižih razreda matične OŠ dr. Mate Demarina iz Medulina, kao popodnevno sunce obasjale su medulinsku rivu. U šarenom i veselom defileu 16 se skupina mališana sa odgojiteljima i učiteljima prošetalo medulinskom rivom od fontane prema šatoru kod malina na vitar. Pratili su ih predstavnici Medulinskih maškara, harmonikaš te kostimirani animatori Zemlje zabave koji su predvodili povorku uz bubnjeve i vesele pokladne poruke koje su skandirali megafonom. Do šatora su male maškare dopratili i njihovi roditelji te bake i djedovi, a potom su se mališani svima prisutnima predstavili u svojim skupnim maskama, uz prigodne najave i plesne točke te recitacije. Redom su se na pozornici izmjenjivale „Papigice“, u koje su bili maskirani mališani iz skupine Pužići DV Medulina, „Gusari“ u koje su bila prerušena djeca iz skupine Žabice, „Bubamare“, zatim mališani iz skupine Ribice koji su za ovu prigodu bili „Dinosauri“. Premsići su pak bili „Zdravoljupci“, Ježići „Pikachu“, Zvjezdice su se predstavile skupnom maskom „Sunce i mjesec“, Delfini kao „Medulinski špacakamini“, a Leptirići kao „Voda“. Mališani iz DV Sunčice u svojoj su skupnoj maski promišljali „Da sam ptica“. Učenici 1. razreda Medulinske osnovne škole bili su „Pahuljice“, 2a razred „Slikari“, učenici 2b razreda bili su „Lovci na viruse“. Učenice 3a razreda zapjevale su pod „Maskama po izboru“, 3b razred zaplesao je pod maskom „Kauboji i kaubojke“, a 4. razred matične medulinske škole odabrao je masku „Eko ronioci“.

Po silasku s pozornice sve su se male maškare počastile krofnama i čajem, a u nastavku programa djeca i odrasli, koji su željeli, kao trkači su sudjelovali u 2. maškaranoj atletskoj utrci u organizaciji Općine i Atletskog kluba Medulin. Start i cilj utrka bio je kod malina na vitar. U dječjoj kategoriji predškolaraca koji su istrčali 300 metara, među djevojčicama najbolje su bile: 1. mjesto, Brajković Anika, PK Pula; 2. mjesto, Milivojević Nika iz Premanture te 3. mjesto, Milat Leonarda, RSK Gazele. Najbolji među dječacima u istoj kategoriji bili su: 1. mjesto, Ukotić Rafael iz Medulina, 2. mjesto, Kolarić Matija, AK Medulin te 3. mjesto, Putinja Ivano iz Medulina. Za najljepše maskirane predškolarce proglašeni su Milat Leonarda u kostimu „Zvončica“ te Kumpare Luka kao „Spider-Man“. U dječjoj utrci za osnovnoškolce nižih razreda, dužine 500 metara, najbolje su među djevojčicama bile: 1. mjesto, Peruško Petra, AK Medulin, 2. mjesto, Grahović Sara iz Medulina te 3. mjesto, Škof Paola, AK Medulin. Dječaci najbolji u istoj kategoriji: 1. mjesto, Žižak Din, AK Medulin, 2. mjesto, Palić Benedikt, AK Istra te 3. mjesto, Bebek Stjepan, Medulin. Najljepše maskirani trkači nižih razreda osnovne škole bili su Bakša Sara kao „Princeza“ te Palić Benedikt kao „Super Mario“. U posljednjoj dječjoj utrci, onoj za osnovnoškolce viših razreda, dužine 800 metara, najbolje su bile djevojčice: 1. mjesto, Grgurević Pavlina, AK Kvarner, 2. mjesto, Radešić Kim, AK Medulin te 3. mjesto, Franković Paola, AK Medulin. Među dječacima su se pak istaknuli: 1. mjesto, Kljajić Luka junior Pula, 2. mjesto, Grgurević Petar iz Pule te 3. mjesto, Šajatović Matija, AK Medulin. Kao najbolje maskirani u ovoj kategoriji proglašeni su Grgurević Pavlina „Superwoman“ te Šajatović Matija kao „Charlie Chaplin“. Najbolje plasirani u svim kategorijama zaslužili su pehar i prigodan poklon, a poklon su dobili i najljepše maskirani mladi trkači. U glavnoj maškaranoj utrci, onoj za odrasle, u dužini od 5 kilometara, najbolje plasirane djevojke i žene bile su: 1. mjesto, Grgurević Ivana, AK Kvarner, s vremenom 21:17,8. 2. mjesto, Ferjančić Maja, Pula, s vremenom 22:22,4 te 3. mjesto, Stojšić Andrea, Pula, 22:23,4. Među muškim trkačima najbolji su bili: 1. mjesto, Bloudek Marino, AK Kvarner Rijeka, s vremenom 16:35,0, 2. mjesto, Nimac Daniel, Pula, s vremenom 19:41,1 te 3. mjesto, Vitasović Mauro, Gt.elitni rekreativci, s vremenom 19:47,0. Svi su oni uz pehare nagrađeni vrijednosnim poklon bonovima u visini od 1.000, 800, odnosno 500 kn. Za najoriginalnije i najljepše maskirane trkače proglašeni su Vojak Nicole s maskom „Pas“ te Kolarić Luka maskiran u „Vraga“. Oni su nagrađeni poklon bonom u vrijednosti od 1.000 kn svaki.

Okupljeni su mještani i posjetitelji šentencu kao i svake godine poslušali na medulinskoj placi u 19 sati. A Pusta su potom na istom mjestu Medulinci spalili te tim činom odagnali sva zla i nedaće za koje je Pust simbolično i okrivljen izrečenom šentencom.

Zabava se nakon šentence preselila u veliki šator na rivi u Medulinu, kraj malina na vitar, gdje su se od 20.30 Medulinci, njihovi gosti i posjetitelji zabavljali uz glazbeni program DJ Nikole z Kukurini te veliki koncert Lidije Bačić i pratećeg benda. Tijekom večeri dodijeljene su nagrade za najbolje maske, pa je tako u kategoriji pojedinačne maske pobjedu odnijela „Faraonka“ iz Ližnjana, a drugoplasirana je bila maskirana „Gopspođica“. U kategoriji parova najoriginalnijom maskom su se predstavili „Pauci“, 2. mjesto osigurali su si „Policajci“, a trećeplasirani su bili „Mađari. Glavnu nagradu, pršut, u kategoriji skupne maske zaslužile su Medulinske maškarice sa originalnom maskom „Smoki“, iza njih se plasirala skupina s maskom „Dubai“ koja je nagrađena s 10 kilograma kobasica, a 3. mjesto i 10 litara vina zaslužili su Marčanci sa maskom „Gusari“.

Zabavom koja je trajala do kasno u noć Medulinci su se oprostili od maškaranog ludila za ovu godinu, a Općina Medulin zahvaljuje svima koji su sudjelovali u organizaciji i realizaciji povorki i fešti ovoga 5. godišnjeg doba u Pomeru, Banjolama, Premanturi i Medulinu.

(iPress)