Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je u srijedu seksistički, degutantan i za javni prostor apsolutno neprimjeren i neprihvatljiv način komuniciranja i ponašanja načelnika Općine Tar - Vabriga Nivija Stojnića (IDS) prema novinarki Glasa Istre Chiari Bilić.

Istražujući već neko vrijeme imovinske kartice načelnika raznih općina u Istri, Bilić je nazvala načelnika Stojnića i pitala ga za njegove imovinske kartice, na što joj je on bezobrazno, potpuno neprimjerenim rječnikom uzvratio: "Popuši mi k...", ponavljajući joj to nekoliko puta, navodi HND.

Takvu komunikaciju osobe plaćene javnim novcem, koja je odgovorna toj javnosti, HND oštro osuđuje, što zbog bezobraštine i vrijeđanja kolegice, što zbog želje da on i njemu slični postanu svjesni svoje odgovornosti.

HND je u zadnjih godinu dana nekoliko puta upozorilo na krajnje neprimjerene izjave političara i njihovo vrijeđanje novinarki i novinara, koji su na radnom zadatku.

Želeći upozoriti na verbalne zlostavljače, HND je, zajedno sa Sindikatom novinara Hrvatske, prije nekoliko mjeseci pokrenuo i javnu kampanju "Samo odgovorite na pitanje".

Glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza osudio je u ime stranke u srijedu popodne, kako je rekao, "vulgarni ispad načelnika općine Tar-Vabrige Nivija Stojnića", ocjenjujući da je takvo ponašanje ispod svake razine, a za sutra je najavio izvanrednu sjednicu Predsjedništva tamošnje podružnice IDS-a.

 

 

(H)