Već tradicionalna smotra mladog maslinovog ulja Kanfanarštine, održat će se u nedjelju 8.12. u Domu mladih, s početkom u 17 sati.

Na smotri, kojoj je cilj poticati razvoj maslinarstva na kanfanarskom području te sustavno analizirati kvalitetu maslinova ulja, ove će godine sudjelovati 32 maslinara čija će se ulja moći degustirati, a na kraju će smotre biti proglašena i ona najbolja.

Smotru će otvoriti agronom i stručnjak za maslinarstvo Edi Družetić predavanjem o aktualnostima u maslinarstvu u 2019. godini, nakon čega će uslijediti i prezentacija rada novoosnovane poljoprivredne zadruge „Maslinari Istre“. Po završetku edukativnog dijela smotre, krenut će i vođene degustacije maslinovih ulja, što će svim sudionicima i posjetiteljima biti prilika za naučiti pravilno kušati maslinovo ulje i ocjenjivati njegove karakteristike.

Na kraju smotre proglasit će se i rezultati analiza ulja za sve sudionike, a posebno najbolja ulja. Uzorci maslinova ulja i ove su godine analizirani kroz kemijsku i organoleptičku analizu, a ukupan trošak analiza i ove su godine snosili organizatori i pokrovitelji, odnosno Općina Kanfanar, Turistička zajednica Općine Kanfanar te Istarska županija – Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije.

(iPress)