Božićno-novogodišnje manifestacije započele su jučer, s prvim danom prosinca – na Trgu La Musa u organizaciji općine Bale, TZO Bale i Zbora župe Bale 'Runolist' upriličeno je paljenje prve svijeće na adventskom vijencu. Uz pozdravni govor načelnika, vijenac je blagoslovio, i upalio prvu svijeću, baljanski župnik don Joško Listeš. Svi prisutni, oko 100-tinjak posjetitelja moglo se osladiti uz topli čaj, rum punč i domaće kolače koje su pripremili baljanski umirovljenici.

Program se nastavlja u petak, 6.12. kada će baljanske vrtiće i škole posjetiti Sveti Nikola.

Subota 14.12. od 18:00 sati u sportskoj dvorani predviđen je za sportski humanitarni susret „Svi za Mariju“. Naime, našu sugrađanku Mariju Patljak Bilić zadesila je, nažalost, teška bolest, te na prijedlog članica vijeća za kulturu Dee Lordanić i Ive Janko pokrenuta je inicijativa za humanitarno skupljanje sredstava za pomoć Mariji. U subotu će svi baljanski sportski klubovi (nogomet, odbojka, tenis) udružiti svoje snage i odmjeriti svoje snage na sposrtskom terenu. Volonteri će spremiti domaće kolače koji će uz hranu sa roštilja biti na prodaju po simboličnoj cijeni, a sav prihod biti će doniran našoj Mariji. Dodatno je u tijeku akcija u koju su se uključila školska djeca, te njihovi roditelji (pretežito mame) u izradi božićnih ukrasa koji će biti na prodaju tijekom ovih manifestacija. Sav prihod i od prodaje ukrasa isto će biti doniran Mariji.

Četvrtak 19.12. u 17:30 sati u sportskoj dvorani biti će rezerviran za posjet Djeda mraza kojemu će predškolska i školska djeca prirediti priredbu, a on će ih zauzvrat nagraditi prekrasnim poklon paketićima.

U subotu 21.12. od 18:00 sati u sportskoj dvorani na programu je „Božićni koncert“. Već tradicionalno na koncertu svo svoje umijeće prezentiraju baljanske udruge. U programu nastupaju klapa Castrum Vallis, zbor župe Bale „Runolist“, Katja Sloboda na klaviru, Folklor velikih i malih gdje će zajednički nastupiti dječja grupa folklora i grupa odraslih. Gosti na „Božićnom koncertu“ biti će limena glazba zajednice talijana iz Vižinade. Nakon glazbeno-scenskih nastupa slijedi tradicionalna tombola, te podjela panetona, kalendara i novog broja „Baljanskog lista“ svim našim sugrađanima.

Na Badnjak, 24.12. od 13:30 sati slijedi „Božićni ručak“ na trgu La Musa. Svim prisutnima dijeliti će se besplatne porcije bakalara i pasutica, fritula, kuhanog vina,... sve uz sjajnu i zabavnu božićnu atmosferu.

Božićno darivanje

Socijalnim programom Općine Bale za 2019. godinu određeno je da se socijalno ugroženom stanovništvu osigurava dodatna materijalna zaštita:

- djeci do četvrtog razreda osiguravaju se novogodišnji paketi

- korisnicima socijalnog programa općine jednokratno se osiguravaju paketi s hranom ili novčane pomoći povodom uskrsnih i božićnih blagdana

Za predstojeće božićne i novogodišnje blagdane Općina Bale darivati će svoje umirovljenike i one starije od 65 godina iznosom od 350,00 kuna po umirovljeniku isplatom na račun, kojih prema našim evidencijama ima 275 dok će 9 socijalno ugroženih mještana dobiti poklon bon u iznosu od 500,00 kuna koji će moći iskoristiti nabavkom namirnica u trgovinama mješovite robe u Balama.

Općina Bale darivati će djeci do četvrtog razreda osnovne škole prigodne poklone, čija pojedinačna vrijednost iznosi 115,00 kuna. Na priredbi povodom dolaska Djeda mraza podijeliti će se 112 paketića.

Infrastrukturni radovi

Ovih dana kreću radovi na izvođenju nastavka izgradnje infrastrukture u zapadnom dijelu područja Grote i dijelu starogradske jezgre u naselju Bale, te izgradnja crpne stanice PS 2_4 potpisan ugovor o javnoj nabavi sa GAJANKOP u ukupnom iznosu od 6.151.557,98 kuna. Prema Ugovoru predviđeni rok trajanja radova je do 01. svibnja 2020. g. Sva infrastrukturna ulaganja financiraju se iz vlastitih proračunskih sredstava, izvijestili su iz Bala.

(iPress)