Suvremeni telemetrijski CTG uređaj koji mjeri otkucaje srca djeteta i trudove majke na daljinu i fototerapijska deka za liječenje novorođenačke žutice u vrijednosti od 150 tisuća kuna uručeni su u petak Odjelu rodilišta pulske Opće bolnice.

Sredstva za nabavu tih vrijednih uređaja prikupljena su u sklopu Festivala Rocks&Stars @ Cave Romane kojeg već drugu godinu zaredom organizira Medulinska Rivijera uz podršku Općine Medulin i medulinske Turističke zajednice.

Kompanija Arena Hospitality Grupa i BINA Istra, humanitarni partneri festivala, u suradnji s organizatorima, donirali su novac za UNICEF-ove programe podrške za najmlađu djecu u Hrvatskoj, a UNICEF ga je uložio u nabavku specijalizirane opreme za novorođenčad i rodilje kako bi se poboljšali uvjeti u pulskom rodilištu.

"Srce nam je puno kad možemo pomoći mladim majkama i njihovim bebama, a posebno sam ponosan na suradnju javnog i privatnog sektora na tom projektu", istaknuo je medulinski načelnik Goran Buić, a član Uprave Bina Istre Christian Santaleza podsjetio je da partnerstvo s vrijednim timom pulske bolnice traje već godinama.

"Telemetrijski CTG uređaj rodilji značajno olakšava porod jer joj omogućuje zauzimanje odgovarajućeg, povoljnog položaja tijekom priprema za porod i slobodno kretanje rađaonicom za vrijeme trudova, a beba je istovremeno pod nadzorom što se tiče srčane akcije. Kod standardnog CTG uređaja zbog kablova i žica kretanje rađaonicom je ograničeno jer je majka više vezana za krevet i ležeći položaj“, rekao je pročelnik Službe za ginekologiju i opstetriciju dr. Dragan Belci.

Kad je riječ o fototerapijskoj deki, voditeljica Odjela pedijatrije dr. Vlasta Kocijančić objasnila je da ona proizvodi specijalno svjetlo koje razlaže višak bilirubina u koži novorođenčadi i omogućuje njegovo izbacivanje putem mokraće.

Posebnost fototerapijske deke je u tome što se novorođenče prilikom liječenja ne treba odvajati od majke i smještati pod fototerapijsku lampu nego dijete i majka imaju nesmetani fizički kontakt što doprinosi bržem i boljem oporavku, rekla je.

(iPress)