Uređenje najšireg dijela porečke gradske rive od carinskog gata to gradske kavane počinje u ponedjeljak, 2. prosinca 2019., najavljeno je na današnjem potpisivanju ugovora o izvođenju radova. Na potpisivanju su sudjelovali gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav Marino Poropat, pročelnik gradskog Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin, predstavnik projektanata Alan Kostrenčić iz arhitektonskog ureda Kostrenčić i Krebel iz Zagreba te Nino Filipin, predstavnik izvođača radova, tvtrke ADRIAING d.o.o. iz Buja te Dino Ružić iz Istra inženjeringa d.o.o. Poreč, zaduženog za stručni nadzor. Tvrtke su odabrane temeljem provedene javne nabave, radovi su vrijedni oko 26 milijuna kuna s PDV-om, a rok za izvođenje je lipanj 2020. godine. Uz Grad Poreč, radove sufinancira i TZ Grada Poreča s 2 milijuna kuna.

- Projekt rekonstrukcije rive svakako je jedan od najvećih i najznačajnijih projekata za naš grad. Nakon što smo proteklih godina dovršili porečku zaobilaznicu, doveli kanalizaciju na preko 90% područja grada, izgradili dvije škole i dva vrtića, sad se okrećemo uređenju rive. Radi se o zahtjevnom projektu koji se kroz više godina razvijao, u suradnji s projektantima, našim nadležnim upravnim odjelom, konzervatorima, ali i svim infrastrukturašima i na tome im svima zahvaljujemo. Upravo zato jer se ne radi samo o rivi, već i o integralnom dijelu naše starogradske jezgre, ovaj projekt morao je dobiti puno više odobrenja i dozvola od klasičnih projekata. Tu je svakako i jedno od najvažnijih odobrenja - ono konzervatora.

- Osnovna nam je ideja i želja to da vratimo naše građane na rivu, da ona postane jedan moderan, funkcionalan i prohodan prostor, pogodan i za manifestacije. Dodajmo tome kako se štandovi s tog dijela rive uklanjaju, drvored uređuje, a promet će tijekom izvođenja radova funkcionirati, no otežano. Stoga molim sve građane, korisnike rive, na strpljenje i razumijevanje. Siguran sam da ćemo dovršetkom radova dobiti rivu kakvu naš grad i zaslužuje, kao jedan od prvaka hrvatskog turizma., rekao je gradonačelnik.

Pročelnik Hrvatin i projektant Kostrenčić kroz prezentaciju su predstavili prostor izvođenja radova, kao i njegove podfaze. Projekt obuhvaća rekonstrukciju i izgradnju komunalne infrastrukture i uređenje partera sa urbanom opremom. Projektom je predviđeno uređenje središnjeg obalnog dijela prostora, kolno-pješačke komunikacije od Narodnog trga do Lučke kapetanije i povijesnog drvoreda uz južne gradske bedeme sa povezivanjem ovoga prostora sa povijesnom jezgrom grada – Cardo Maximus, Ribarski trg i dr.  Osnovne značajke su prilagodba prostora pješacima, uklanjanje štandova i parkirnih mjesta, uređenje povijesnog drvoreda i šetnice koja onuda prolazi, postavljanje nove komunalne opreme poput klupa, indirektne rasvjete i javne rasvjete, uklanjanje asfalta i popločenje rive te uređenje punktova za brodare, uz postavljanje sve potrebne infrastrukture za održavanje različitih manifestacija. Riva  će se i dodatno hortikulturno urediti.

- Želimo urediti javni prostor kao svojevrsni dnevni boravak naših građana, ne želimo da ovo bude samo lijepa slika, već želimo vratiti Porečane na rivu. Ovu gradsku rivu radimo za nas građane Poreča i ocjenjujemo da će, ako riva bude ugodna nama, bit će ugodna i svima onima koji dolaze u naš grad., rekao je Hrvatin napomenuvši kako današnje stanje onemogućava pogled na more zbog velikog broja prepreka, a manjak klupa i prohodnosti onemogućava boravak građana na rivi. – Prioritet je bio riješiti pitanje prometa, infrastrukture i načina korištenja, obala te tek na kraju dizajn. On ovisi o osobnom ukusu, ali primarno je da postavljanjem potrebne opreme i oslobađanjem prostora vratimo ljude na rivu.

- Ono što je lijepo maksimalno će se istaknuti, povijesne vrijednosti učinit ćemo vidljivima, a materijali na parteru pomno su birani i imat će asocijacije na onaj u Eufrazijevoj bazilici, posebno u povijesnom drvoredu, rekao je Kostrenčić i zahvalio dizajnerskim rješenjima studija Numen iz Zagreba. Zaključeno je kako je uređenje cjelokupne gradske rive već projektirano, ali je iz financijskih i praktičnih razloga odlučeno uređivati rivu dio po dio, ovisno o prioritetima. Tako je nakon uređenja gradske rive na potezu hotel Palazzo-carinski gat, na red došlo uređenje od carinskog gata do gradske kavane, poručili su iz Poreča.

(iPress)