Olujno vrijeme praćeno snažnim naletima vjetra i kratkotrajnom pijavicom koja je za sobom ostavila materijalnu štetu, zahvatilo je u petak navečer Umag i okolicu.

Od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca doznaje se da su umaški vatrogasci tijekom večeri i noći imali 16 intervencija i to zbog rušenja stabala te ispumpavanja vode.

"Situacija se smirila i zbrajaju se štete, koje neće biti male. U svakom slučaju vatrogasci su imali pune ruke posla u cijeloj Istri jer je nevrijeme zahvatilo i Labin gdje su imali tri intervencije između ostalog i zbog oštećenja krova jedne zgrade kojom prigodom je oštećeno desetak parkiranih vozila", izvijestio je Kozlevac.

Pogoršanje vremena u Istri kulminiralo je sinoć oko 21 sat kada se na moru zapadne Istre razvila izražena grmljavinska linija. Frontalna naoblaka zatim se premjestila prema istoku, a jako jugo s olujnim udarima okrenulo je na jugozapadnjak uz sporadičnu grmljavinu. Pritom je došlo do razvoja jačih grmljavinskih ćelija, naročito na sjeverozapadu Istre.

'U Umagu kao da je pala bomba, jaka pijavica prošla je gradom. Užas!', piše čitateljica na Istrametu. Navodno je osim porušenih stabala nastradao i krov na zgradi Grada Umaga. Olujno jugo, praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom, zahvatilo je večeras Istru.

Iznad Umaga razvio se najjači sustav uz vrlo obilnu kišu i silovit nalet vjetra, a olujni sustav iznjedrio je i pijavicu! Pijavica je prema dojavama trajala samo 10-ak sekundi, no to je bilo dovoljno da pričini popriličnu materijalnu štetu. Prema dostupnim informacijama nitko nije ozlijeđen.

U luci je potonula jedna barka, a jak vjetar oštetio je i krov zgrade grada Umaga. Ulica Giuseppe Garibaldi prekrivena je dijelovima crijepa, razbacane su stolice, terase…

Na području Umaga do 22 h u kratkom vremenskom roku palo čak 40 mm kiše koliko je izmjerila Istramet postaja u Rožcu, javlja Istramet. (iPress/Hina/Foto Samanta Bose/Video Ivan Rogi Rogović/Istramet)