Plima, sve jače jugo i obilna kiša koja se očekuje danas u poslijepodnevnim satima ponovo će poplaviti obalne dijelove Istre. Od jutarnjih sati je zatvorena cesta na Antenalu, a do sada je najveća poplava zabilježena u Rijeci, ali prelijevanja ima i u Istri, naročito na sjeverozapadu poluotoka.

Prema sadašnjim prognozama najžešće nevrijeme uz olujne udare juga i jaku kišu sručit će se na Istru u noći sa subote na nedjelju do 6 sati ujutro. Nakon toga obilna kiša 'seli' se na riječko područje a potom u Dalmaciju. Crveni meteoalarm oglašen je za cijelu obalu, u Istri se uz olujno jugo predviđa oko 75 mm oborina te grmljavina. 

I Stožer civilne zaštite Grada Umaga upozorava da još nije prošla opasnost od vremenskih neprilika.
- Nakon smirivanja vremena u srijedu i četvrtak novi val pogoršanja i novi porast vodostaja, odnosno podizanja razine mora, očekuje se u petak 15. studenoga 2019. godine.

S tim u vezi pozivamo građane i vlasnike/zakupnike ugostiteljskih i drugih poslovnih objekata da ne pomjeraju postavljene vreće s pijeskom ili da ih drže neposredno uz ulazna vrata kako bi se u najkraćem roku mogle ponovno postaviti kao brane te da poduzmu nužne mjere samopomoći (isključiti el. uređaje, podići ih na visoka mjesta u objektu, pripremiti kante za eventualni prodor vode u objekte i slično).

Također apeliramo na građane da u naznačenom vremenu izbjegavaju parkiranje motornih vozila duž Obale Josipa Broza Tita i drugim mjestima koja su izložena udaru plimnih valova, navodi se u priopćenju.

U stanju pripravnosti su i sve žurne službe a sudeći prema prognozi najviše posla imat će vatrogasci koji će se ponovo boriti s poplavama.

Ništa bolje vremenske prilike neće biti ni s ponedjeljka na utorak. (iPress)