Jaka kiša praćena snažnim udarima vjetra od ranog poslijepodneva pada u cijeloj Istri, posebice na jugu poluotoka - u Puli, Medulinu i Vodnjanu, navodi Istramet. HAK je izvijestio da je za sav promet bila zatvorena dionica državne ceste DC75 Poreč-Umag zbog potopljene ceste na Antenalu, a pod morem su i rive u Rovinju, Poreču, Umagu, Fažani, Novigradu, Savudriji, Vrsaru, Rapcu...

Istramet javlja kako je večeras zapuhalo i na udare orkansko jugo, u Labinu čak 156 km/h, u Puli su zabilježeni udari od 128 km/h.

Prema podatcima Istrameta, od ponoći do 11 sati najviše kiše palo je u Vodnjanu, Marčani, Puli i Medulinu, obilnijih 36 mm, a do 17 sati kiše je napadalo gotovo 40 mm.

U Labinu je prema Istrametovim mjernim postajama zabilježeno najviše padalina u Istri - čak 54 mm, u Pazinu 30 mm te u Rovinju 31 mm. Osim obilne kiše, plima je na području Istre vrlo izražena, a zbog vode na kolniku naselja Antenala nedaleko od Novigrada prometovalo se otežano.

Jaki udari vjetra sve su snažniji i izraženiji, no po riječima županijskoga vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca, stanje na terenu još nije alarmantno.

"Sve je još pod nadzorom, nema posebnih intervencija premda ih očekujemo tijekom večeri jer su udari vjetra sve jači i snažniji", rekao je Kozlevac.

Dolores Brenko Škerjanc iz pulske Lučke kapetanije izjavila je kako nemaju nikakvih dojava o havarijama na moru te je pozvala sve nautičare i ribare da ne plove dok traju takvi vremenski uvjeti. Istarska policija javlja kako se na području Policijske uprave tijekom dana dogodilo šest prometnih nesreća, sve s materijalnom štetom, bez ozlijeđenih osoba.

"Što se tiče dojava vezanih za nevrijeme, do 18,30 sati primljene su četiri dojave o padu stabala na prometnice, i to kod Bala, Medulina, na području Šišana te na cesti Fažana-Vodnjan, no promet teče bez teškoća.

Osim toga, jutros je evidentirano i jedno oštećenje vozila u Pješčanoj uvali, gdje se podignuo šaht u koji je udario automobil", izvijestila je glasnogovornica istarske Policijske uprave Suzana Sokač.

U Dalmaciji užarene linije vatrogasnih postrojba

Olujno jugo s orkanskim udarima koje od utorka ujutro puše duž obale, posebno u Dalmaciji, gdje su na Marjanu zabilježeni udari juga od 134 kilometra na sat, razlog su zbog kojih su linije splitskih vatrogasnih postrojba "užarene" pa se pozivi uznemirenih građana broje u stotinama.

Javna vatrogasna postrojba (JVP) Splita do ranog popodneva imala je desetak intervencija na terenu, uglavnom je uklanjala polomljena stabla s prometnica ili imovine građana. Osim njih, na gradskom su području na terenu pet puta bili i njihovi kolege iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) iz Splita te tri puta vatrogasci DVD-a iz Žrnovnice.

Hina od zapovjednika splitske Javne vatrogasne postrojbe Ivana Kovačevića doznaje kako su dosad utvrđene veće štete na dvama vatrogasnim vozilima, četiri manje štete na osobnim automobilima građana. Jaki vjetar iščupao je lim na zgradi Doma mladih te dio fasade na Zdravstvenoj školi, zbog čega popodne nije bilo nastave. Srećom, nema dojava o ozlijeđenima.

Zbog opasnosti od pada stabala, za promet je zatvorena Pojišanska ulica, od raskrižja s Osječkom do raskrižja s Ulicom slobode, a promet se preusmjerava. U prekidu su katamaranske i trajektne veze.

Ravnateljstvo Civilne zaštite priopćilo je kasno popodne da je oko 15 vozila oštećeno od pada stabala i grana te ostalih predmeta. S obzirom na to da se, prema najavljenoj vremenskoj prognozi, krajem dana očekuju još jači udari vjetra, savjetujemo građanima da automobile, ako je moguće, parkiraju na zaštićenim mjestima kako bi izbjegli štetu, da budu oprezni prilikom sudjelovanja u prometu i prate vremensku prognozu te da u slučaju jakog vjetra ne izlaze iz domova ako ne moraju, navodi se u priopćenju.

Osim nevremena u Splitu, jako jugo poharalo je i susjedni Omiš, gdje se podiglo more i potopilo dobar dio obale i gradskog trga. Isto je i u Trogiru, na Čiovu i u Kaštelima, gdje se razina mora podigla za nekoliko centimetara.

Danas je na Marjanu izmjeren udar juga od 134 kilometra na sat, što je jedan od najjačih udara otkako postoje službena meteorološka mjerenja na Marjanu, doznaje Hina od Rade Popadića iz Crometea. Rekao je da je dosad najjači udar juga izmjeren 1. veljače 1986.,kad je bio 149 kilometara na sat.

"Danas je najjači udar juga u Hrvatskoj izmjeren u Dubrovniku i iznosio je orkanskih 142 kilometra na sat. Ovo je nevrijeme vezano uz duboku ciklonu čije je središte nad južnom Italijom i kreće se neobičnom putanjom prema sjeveru te možemo očekivati da će u srijedu ući u Jadran", rekao je Popadić i dodao da je ovo nevrijeme jedno od najizraženijih posljednjih godina.

Olujno jugo puhat će i u prvom dijelu srijede, ali bez orkanskih udara. U drugom dijelu dana vjetar će prolazno gotovo oslabjeti. U četvrtak jugo umjereno, u petak i u subotu jako, a u nedjelju će ponovno imati udare veće od 100 kilometara na sat, najavio je Popadić.

(H)