Pripadnici Hrvatske vojske (HV) u utorak su iz Žminja krenuli prema pulskoj vojarni "Hrvatski branitelji Istre" kako bi obilježili projekt povratka HV-a u Pulu u kojoj će se 15. studenoga otvoriti Središte za besposadne zrakoplovne sustave u novoj vojarni, priopćilo je Ministarstvo obrane u utorak.

Vojnici su postrojavanjem ispred zgrade Čakavskog sabora u Žminju započeli dvodnevnu hodnju prema vojarni koja će nositi naziv 'Hrvatski branitelji Istre'. "U petak, 15. studenog ćemo otvoriti Središte u novoj vojarni, kao posljednju destinaciju projekta Vlade povratka HV- a u gradove", naglasio je pukovnik Zvornimir Rogić, zapovjednik Obavještajne pukovnije Glavnog stožera Oružanih snaga.

Dodao je kako je tijekom višemjesečnog angažmana HV-a na izgradnji vojarne, njegova postrojba stekla prijatelje među Istrijanima, "a hodnja iz srca Istre, iz Žminja, predstavlja poveznicu Hrvatske vojske i Istre".

Središte za besposadne zrakoplovne sustave (SBZS), ustvrdio je, neće biti izolirani otok u Istri, nego postrojba koja će živjeti u sinergiji sa svojim narodom.

Zapovjednik tog središta bojnik Zvonimir Mravunac istaknuo je kako povratak vojske u Istarsku županiju predstavlja počast i priznanje braniteljima koji su dali neizmjeran doprinos u borbi za samostalnost i neovisnost.

Povratkom vojske u Pulu, kazao je, omogućeno je otvaranje novih radnih mjesta za vojnike s područja Istre što će zasigurno rezultirati njihovim zadovoljstvom. Kazavši da je zadovoljan vojnik spreman vojnik, ustvrdio je kako je i sam sretan jer će konačno biti sa svojom obitelji.

Pedesetak vojnika su kod parka Franje Josipa I položili vijence na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima, u Svetvinčentu zapalit će svijeće te će obići kaštel Grimini. Po dolasku u Vodnjan obići će crkvu Sv. Blaža u kojoj se čuvaju relikvije 250 kršćanskih svetaca.

Projekt je realiziran u suradnji MORH-a s lokalnom zajednicom, Pulom i Istarskom županijom.

(Hina)