Nova zdravstvena stanica - prvi zdravstveni objekt izgrađen u Istri nakon gotovo trideset godina svečano je u petak otvoren u Vodnjanu, a vrijednost mu je gotovo tri milijuna kuna.

Kako se čulo na svečanosti, Istarska županija i Istarski domovi zdravlja financirali su u jednakim omjerima izgradnju i opremanje zgrade, s tim da su Istarski domovi zdravlja za izgradnju osigurali novac kreditnim zaduživanjem na sedam godina, čiju će otplatu u jednakom omjeru dijeliti domovi i županija. Vrijednost ulaganja iznosi 2.973.000 kuna, od čega se na radove i projektnu dokumentaciju odnosi 2,7 milijuna, a na opremu oko 255 tisuća kuna.

"Sama zdravstvena stanica površine je 360 metara četvornih, predviđenih za dvije ordinacije obiteljske medicine, prostor za jednu stomatološku ordinaciju, patronažne sestre, te prostore djelatnosti zdravstvene njege u kući. U sklopu objekta će biti i prostor za zdravstvenu edukaciju", objasnio je ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić.

Po riječima vodnjanskoga gradonačelnika Klaudija Vitasovića, Grad Vodnjan ustupio je zemljište, financirao izradu projekta, uređenje parkirališta i okoliša u iznosu oko 1,5 milijuna kuna, te je prenio pravo građenja Istarskim domovima zdravlja i pravo raspolaganja izgrađenim objektom bez naknade na rok od 35 godina.

Uz zdravstvenu stanicu je i nova ljekarna, kapitalni projekt koji su vlastitim novcem financirale Istarske ljekarne, a čija je vrijednost, po riječima ravnateljice Ivanke Živković, 3,7 milijuna kuna.

(Hina)