Ministar obrane Damir Krstičević i direktor Glavnog stožera viceadmiral Robert Hranj sastali su se u ponedjeljak s gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem, s kojim su razgovarali o realizaciji povratka Hrvatske vojske u Pulu.

MORH je priopćio kako se na sastanku razgovaralo o predstojećem otvorenju vojarne Hrvatske branitelji istre.

Dogovoreno je da ministarstva obrane i unutarnjih poslova zajedno s Gradom Pulom participiraju u projektu razminiranja i uklanjanja neeksplodiranih ubojitih sredstva zaostalih iz II. svjetskog rata na području bivšeg vojnog skladišta Vallelunga.

To je vojno skladište proglašeno neperspektivnom vojnom nekretninom te ga je Ministarstvo obrane 2011. predao tadašnjoj Agenciji za upravljanje državnom imovinom.

Na sastanku u Ministarstvu obrane dogovoreno je da će se problem uklanjanja neeksplodiranih sredstava zajednički pokušati riješit,i te će se do sredine prosinca osnovati radna skupina sastavljena od predstavnika MUP-a, MORH-a i lokalne zajednice, koja će razmotrili model sukladno nadležnostima. Nositelj te aktivnosti će biti MUP, odnosno Ravnateljstvo civilne zaštite.

Predloženo je da lokalna zajednica razmotri mogućnost angažiranja adekvatnog pružatelja usluge uklanjanja urušenog građevinskog materijala i neeksplodiranog sredstava na siguran način. U tom poslu uklanjanja sudjelovat će MUP, a Hrvatska vojska bit će zadužena za saniranje predmetnog područja i odvoz građevinskog materijala.

Ministar obrane Krstičević izrazio je spremnost Vlade da pomogne lokalnoj zajednici u Puli, dok je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut izrazio spremnost MUP-a te Ravnateljstva civilne zaštite u rješavanju ovog problema.

Gradonačelnik Miletić zahvalio je na iskazanoj potpori i kooperativnosti te izrazio nadu u skoro rješenje problema, stoji u priopćenju.

(Hina)