Iz Cerovlja, preciznije Pazinskih Novaka, stiže zanimljiva vijest - središnja Istra bi mogla uskoro dobiti zračnu luku, odnosno sportski aerodrom! No, kako pišu nezadovoljni i zabrinuti građani riječ je o protuzakonitoj gradnji na plodnom poljoprivrednom zemljištu u državnom vlasništvu na kojem su samo pred nekoliko mjeseci bili usjevi.

Njihovo pismo i dopis DORH-u, Građevinskoj, Okolišnoj i Poljoprivrednoj inspekciji prenosimo u cijelosti kao i fotografije koje su poslali redakciji iPressa.

Zračna luka radi se u tajnosti

- Nevjerojatno je da je općinski načelnik Emil Daus propustio objaviti ovako važan događaj za cijelu Istru, ne samo za maleno Cerovlje, početak gradnje uzletišta, da je Republika Hrvatska darovala nekoliko desetaka hektara za gradnju, kao i da je općina u proračunu osigurala potrebne milijune za izgradnju.

S obzirom da nema nikakve oznake o gradnji, puno je vjerojatnije da se radi o divljoj gradnji, nekakvoj javnosti nepoznatoj transakciji građevinske tvrtke koja gradi autocestu i općinske vlasti.

Institucije državne vlasti, kako je to uobičajeno u Istri, spavaju zimskim snom, jer naprosto je nemoguće ne vidjeti da se nešto događa na površini veličine nekoliko desetaka hektara.

Očekujemo da javnost bude umirena načelnikovom dokumentacijom iz koje će biti vidljivi projekti i građevinska dozvola, svečanom objavom početka radova, čemu će se radovati svaki istinoljubivi istarski rodoljub.

Ukoliko je saborski zastupnik prekršio hrvatske zakone očekujemo ostavku!

Ili je saborski zastupnik prekršio nekoliko hrvatskih zakona i spreman je zbog očitog protuzakonitog rada ponuditi ostavku na zastupničku, načelničku i stranačke dužnosti. Napredne Hrvatska očekuje odgovorno ponašanje onih koji se predstavljaju naprednom Hrvatskom!

Obilazeći naše ribičke lokacije šokiralo nas je kad smo u Pazinskim Novakima kod naših Bara vidjeli da je netko prekopao plodno državno zemljište, napravio duboke kanale duge par sto metara. Lokacija je planiranog aerodroma.

A nakon prekopavanja su te kanale izvođači na Istarskom ipsilonu napunili betonom i još sa strane pustili ogromne količine otpada.

Čini se da se rade nekakvi temelji za građevinu, ali nema ni obavijesti o gradnji, ni ploče s brojem građevinske dozvole. Šuška se da je načelnik Emil Daus dao zeleno svijetlo, ali nije bilo nikakve obavijesti građanima, predstavljanja idejnog projekta, a kamoli studije utjecaja na okoliš i glavnog projekta.

Znači, radi se o divljoj gradnji – posao za građevinsku inspekciju.

Uz odlaganje betona, odlaže se i šuta, građevinski otpad i drugo smeće. To je posao za okolišnu inspekciju, imaju li dozvolu za odlaganje građevinskog otpada? Što očekivati od građana ako načelnik općine potiče divlje odlagalište?

Dalje, radi se o državnom poljoprivrednom zemljištu. Smije li općina Cerovlje raspolagati državnim poljoprivrednim zemljištem tako da se na njemu gradi bez dozvola? To u zakonu nije dozvoljeno. Posao za poljoprivrednu inspekciju.

Postoji li kakav ugovor kojim se izvođač radova na Istarskom ipsilonu obvezuje općini Cerovlje dati materijal za gradnju aerodroma? Što tu plaća općina Cerovlje? Jesu li sredstva osigurana u proračunu? Postoji li još kakva protučinidba? Ili je sve dogovoreno na 'crno', bez plaćanja poreza i drugih obveza prema državnom proračunu?

Kako je uopće moguće početi graditi aerodrom bez ijednog papira, bez ijedne dozvole??? Očekujemo da institucije pravne države rade svoje posao!, pišu zabrinuti građani. 

Načelnika Emila Dausa zamolili smo za pojašnjenje i komentar navoda zabrinutih građana koje ćemo objaviti kada dobijemo odgovor.

U prostornom planu Općine Cerovlje kao potencijalni prostor za izgradnju sportske zračne luke i heliodroma s pripadajućim objektima, uređajima i instalacijama spominju se Pazinski Novaki te se navodi kako će se detaljniji uvjeti uređenja (ukoliko dođe do mogućnosti realizacije) odrediti Detaljnim planom uređenja (DPU). Također se navodi kako je odredbama Prostornog plana Istarske županije utvrđena obaveza izrade Procjene utjecaja na okoliš za građevine i zahvate izvan građevinskog područja smještene u II. vodozaštitnoj zoni, te se 'ovim Prostornim planom za izgradnju sportskog aerodroma ta obaveza i preuzima'. (iPress)