U završnici ovogodišnjeg Dječjeg tjedna u Medulinu je u subotu održan jubilarni 5. Obiteljski dan. Sportsko-rekreativna i zabavna manifestacija ove je godine okupila preko tisuću mještana i posjetitelja svih generacija, koji su uživali u aktivnostima i sadržajima dosad najbogatijeg izdanja manifestacije u organizaciji Općine Medulin.

Zahvaljujući iznimnim pojedincima, udrugama i klubovima, ustanova i firmama koje djeluju na području općine i uključile su se u realizaciju manifestacije, program ovogodišnjeg Obiteljskog dana bio je prava rođendanska proslava.

Na suncem okupanoj rivi kraj medulinskoga malina na vitar događaj su u 10 sati otvorili pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske Županije, Patricija Percan, ravnateljica OŠ dr. Mate Demarina Medulin, Emanuela Pinzan Chiavalon te načelnik Općine Medulin Goran Buić, zajedničkom željom da svi posjetitelji kao i svi uključeni u realizaciju programa dan provedu u dobrom raspoloženju i zajedništvu.

A upravo takav je ovaj Obiteljski dan i bio. Veselje, pozitivna energija i opuštena atmosfera prenosili su se kroz glazbu, pjesmu, ples, zagrljaje i osmijehe od osobe do osobe, srelo se tu prijateljskih lica i poznanika koji se nisu vidjeli duže vrijeme, a obitelji su se u dvije, tri generacije zajedno igrale, objedovale, uživale u mnoštvo sadržaja te zaista prekrasnom, toplom i ugodnom, obiteljskom danu.

Održale su se sporsko-zabavne igre u kojima su zajedno u timovima sudjelovali roditelji i djeca vrtićke dobi te potom osnovnoškolci, a koje je kao i u ranijim izdanjima manifestacije osmislila i sa svojim učenicima volonterima provela profesorica Đeni Blarežina iz pulske Gimnazije. Na radost najmlađih tu je bila animacija, EKO program, face painting i napuhanci Zemlje zabave.

Na plaži Bijeca članovi konjičkog kluba Istra Star Medulin organizirali su za posjetitelje jahanje konja, dok su se na jumicar poligonu mališani mogli provozati u mini automobilima te educirati o sigurnosti u prometu. Turistički vlakić tvrtke Pronat d.o.o. cijelo je vrijeme vozio sve zainteresirane u besplatnim kružnim vožnjama autokampom Medulin, a djelatnici komunalnog poduzeća Buža d.o.o. posjetiteljima su omogućili vožnje barkom po medulinskom portu.

Tijekom programa dodijeljene su vrijedne nagrade mještanima i poslovnim subjektima, u obliku novčanih poklon bonova koje je Općina Medulin temeljem ljetos održanog natječaja pripremila za kategorije najljepše okućnice, balkone i terase ugostiteljskih objekata na svom području.

Uz umjetnika Andriju Grošetu gužva nije prestajala, a on je tijekom manifestacije portretirao i u karikaturi ovjekovječio 40-tak malih i velikih posjetitelja.

Članovi udruge Mutila za ovu su se priliku prerušili u Rimljane te kao pravi antički animatori oduševljene mališane zabavili velikim antičkim vrtuljkom koji je bio prava atrakcija manifestacije te zabavnim foto okvirima antičke rimske tematike u kojima su se dječja lica u trenutku, uz malin u Medulinu, vraćala u 3.000 godina staru Mutilu… U kreativnim i edukativnim radionicama uz odgojiteljice DV Medulina te učiteljice medulinske osnovne škole održan je i sajam razmjene TiDam – TiDaš, kojemu se odazvao velik broj mještana te na štandove Zelene Istre donio igračke, knjige, slikovnice, društvene igre, odjeću te razne uporabne predmete. Volonteri Crvenog križa Pula mjerili su svima koji su to željeli šećer i tlak, a čak je četrnaest kuharskih ekipa timski pripremalo raznovrsne i ukusne domaće slane i slatke specijalitete.

Od hot-dogova koje su spremale djelatnice Općine, čevapa za koje su bili zaduženi općinski DVD-ovci, brodeta članova RSK Mladost Medulin, maneštre DV Medulina, kapuza s ombolom i kobasicama kojeg su pripremali članovi udruge Sakramenski, a koji su također pripremili i vege salatno-voćni bar, do lovačkog šuga s fužima kojeg su poslužili članovi Lovačkog društva Istra. Za slatke su delicije bile zadužene ekipe iz Općine, DV Medulina i OŠ dr. Mate Demarina Medulin, a posjetitelji su uživali u palačinkama, američkim palačinkama s domaćim džemovima i marmeladama, njokima sa šljivama te poderanim gaćama.

U ovom zaista bogatom meniju, članice Sindikata umirovljenika Općine Medulin održale su radionicu pripreme domaćih njoki, a valja izdvojiti i ponudu domaćih kolača koje su za manifestaciju pripremili učenici medulinske osnovne škole s roditeljima, umirovljenice i članovi i članice medulinskih mjesnih odbora I i II te članice udruge Zdrav život.

Posebnost je ove godine i prvi put u Medulinu bila mega fritaja od tisuću jaja s gljivama i pancetom koju su pripremale općinske pročelnice Suzana Racan Stern, Silvija Perica, Barbara Floričić, pročelnica Patricija Percan iz Istarske Županije, ravnateljice vrtića, Severka Verbanac i škole Emanuela Pinzan Chiavalon te profesionalni chef Krunoslav Oreški. Za podjelu pića bio je zadužen Regi-Elektrik d.o.o., a tijekom manifestacije uz donacije je podijeljeno 2.700 porcija hrane, a pred sam kraj manifestacije u znak zahvale svima te kako bi se najbolje obilježio 5. Obiteljski dan, Općina Medulin sve je prisutne počastila velikom slavljeničkom tortom.

Za pravu obiteljsku zabavu, u plesno-glazbenom programu predstavili su se Plesni studio Pirueta Medulin, DV Medulin, pulski dječji zbor Zaro te medulinska Klapa Škerac, dok je glazbu u kojoj su svi uživali tijekom 5. Obiteljskog dana puštao DJ Teddy Lee. Članovi udruge Format Lara Vujica i Vladimiro Gagliardi, kao i polaznici tečaja fotografije iste udruge te fotograf Diego Martinčić zaslužni su za foto dokumentiranje svih sadržaja manifestacije i fotografske uspomene u kojima će svi moći još dugo uživati.

Neizostavan sadržaj i ove je godine bila bogata lutrija koju su pripremali djelatnici Općine Medulin zahvaljujući velikodušnim donacijama preko 130 poslovnih subjekata.

Od gotovo 1.000 listića, koji su svi bili dobitni te su svi ušli u bubanj za glavne nagrade, najsretniji su posjetitelji osim odmah preuzetih nagrada, u dva kruga izvlačenja izvučeni i kao dobitnici glavnih nagrada lutrije. Uz kartone vina i umjetničke slike, dva su sretna dobitnika kućama ponijela Obiteljske pakete u vrijednosti od preko 5.000 kuna svaki. Na štandu lutrije tijekom Obiteljskog dana preuzimale su se i umjetničke slike udruge MedulinArt izlicitirane tijekom aukcije na Facebook stranici Općine Medulin, te su se na licu mjesta ostale slike donirane od MedulinArta mogle i kupiti.

Svim se navedenim sadržajima i aktivnostima prikupljalo sredstva za cilj 5. Obiteljskog dana – Svi za školu!. Uz zahvale svim mještanima i posjetiteljima koji su prošlu subotu proveli na medulinskoj rivi uz malin na vitar, iz Općine Medulin s ponosom naglašavaju da je prikupljeno ukupno 40.038,05 kuna! Taj će iznos biti doniran medulinskoj osnovnoj školi za nabavu peći za keramiku i klupa za opremanje novoizgrađenog dijela škole.

Općina Medulin kao organizator manifestacije zahvaljuje svim sponzorima i donatorima, koji su donirali proizvode i usluge za bogatu lutriju. Velika zahvala ide i svima koji su se uključili i na bilo koji način pomogli u realizaciji 5. Obiteljskog dana.

Ukupno je 31 organizacija te više od 170 osoba, od čega stotinu volontera svojim timskim radom i osobnim trudom omogućilo da 5. Obiteljski dan bude najuspješniji do sada!, izvijestili su iz Medulina. (iPress)