Danas je u Galižani svečano otvorena obnovljena Osnovna škola – Scuola elementare „Giuseppina Martinuzzi“ – područni odjel Galižana. Prigodni program svečanosti upriličen je nastupom učenika Osnovne škole uz nazočnost ravnateljice Susanne Cerlon, gradonačelnika Grada Vodnjana Klaudia Vitasovića i zamjenice župana Istarske županije Giuseppine Rajko.

Pred brojnim prisutnim građanima, učiteljicama i učenicima, uvodnim govorom i dobrodošlicom obratila se je ravnateljica Osnovne škole – Scuole elementare „Giuseppina Martinuzzi“ Susanna Cerlon koja je naglasila da je ponosna što je škola obnovljena i što su uvjeti za rad i učenje u novoobnovljenim učionicama od danas odlični. Zahvalila se Gradu Vodnjanu na investiciji kojom su realizirani svi radovi uređenja i obnove škole.

- Iznimno mi je drago što danas otvaramo obnovljenu osnovnu školu u Galižani. Grad Vodnjan je protekle godine uspješno prijavio projekt Energetske obnove osnovne škole, te je u 2019. godini sklopljen ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za predmetni projekt sa Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, te sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove iznosila je više od 4.000.000 (4 milijuna) kuna, a 1.166.722,90 kuna financirano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Izvođač radova bilo je društvo Ideaprojekt d.o.o., dok je nadzor nad izvođenjem radova izvršilo društvo Izoterma d.o.o. Projektom energetske obnove škole smanjit će se potrošnja energije i samim time prijeći iz energetskom razreda C u energetski razred B. Želio bih još dodati da se tijekom izvođenja radova, a van provedbe samog projekta, pokazala potreba za još jedno ulaganje.

Naime, obnovili smo i prostoriju sportske dvorane za veliku radost naših mališana Trošak obnove sportske dvorane je u cijelosti financirao Grad Vodnjan. Na kraju dragi učenici želim vam vrlo radostan i uspješan početak učeničke godine, te se nadam da ćete svi biti vrlo marljivi i da će vam biti veselo u obnovljenoj školi, naglasio je gradonačelnik Vitasović u svom govoru.

Zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko čestitala je Osnovnoj školi i Gradu Vodnjanu na realizaciji ovog značajnog kapitalnog projekta uz želje da svim učenicima i učiteljima bude ugodno učiti i raditi u novouređenim prostorijama te je uz gradonačelnika i ravnateljicu službeno proglasila obnovljenu školu otvorenom. Nakon svečanog otvorenja slijedio je nastavak prigodnog programa u dvorani osnovne škole uz zajedničko druženje.