Nagradu za grad s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj u kategoriji gradova srednje veličine i ove je godine osvojio Poreč, obznanjeno je na svečanosti dodjele nagrada Najboljim gradovima Hrvatske u Šibeniku, 4. listopada 2019. Poreč je jedini obranio titulu grada s najboljom kvalitetom života drugu godinu zaredom, a nagradu je preuzeo porečki gradonačelnik Loris Peršurić koji je zahvalio i napomenuo kako je ova nagrada svih Porečanki i Porečana, a može biti samo dodatan poticaj da Poreč bude još bolji i da radi još više iz dana u dan.

Organizatori istraživanja - Agencija Ipsos, portal gradonačelnik.hr i Hanza media napravili su istraživanje na uzorku od preko 1.000 građana koji su odgovorili na pitanja o tome što im je najvažnije za kvalitetu života u njihovom gradu, što kategoriji nagrade za kvalitetu života daje posebnu težinu. Temeljem njihovih odgovora, usporedili su pokazatelje gradova po čak 26 različitih parametara i dobili poredak gradova koji svojim građanima osiguravaju najbolju kvalitetu i standarde življenja.

Ocjenjivanje gradova za kvalitetu života u njima odvijalo se od strane stručnoga žirija prema devet kriterija. U grupi kriterija oslonjenih na proračune gradova analizirana su, među ostalim, budžetska izdvajanja za zaštitu okoliša, sport, kulturu i gospodarenje otpadom. U grupi ‘neproračunskih’ kriterija za ocjenjivanje kvalitete života u gradovima su, među ostalim, vitalni i indeksi općeg kretanja i starenja stanovništva.

Finalisti su u kategoriji srednjih gradova, uz Poreč, bili i Labin, Rovinj, Sveta Nedjelja i Zaprešić, dok je u kategoriji malih gradova pobijedio Krk, a velikih Zagreb. Poreč je uz kategoriju Kvaliteta života bio finalist i u kategoriji obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika, stoji u priopćenju. (iPress)