Povodom obilježavanja 75. obljetnice tragičnog potonuća parobroda San Marco, delegacija Grada Umaga, predvođena gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom je danas, 9. rujna 2019. godine, položila vijence i zapalila svijeće u sjećanje na preminule sugrađanke i sugrađane.

Svečanosti su ujedno prisustvovali i zamjenici Floriana Bassanese Radin, Mauro Jurman i Ivan Belušić, svećenik Benjamin Petrović, brojna rodbina žrtava, predstavnici Zajednica Talijana Umag i Savudrija, predstavnici Udruge Famiglia Umaghese, članovi Udruge antifašističkih boraca, Udruge 154. brigade te Udruge HVIDRA, kao i brojni građani.

„Osjećajem dubokog pijeteta prisjećamo se naših dragih sugrađana koji su svoj život izgubili jer su se nalazili na krivom mjestu, u krivo vrijeme. Mnoge obitelji će se danas prisjetiti tog nesretnog 9. rujna 1944., kada se zbila jedna od najvećih i najapsurdnijih tragedija na ovim prostorima. U svega nekoliko minuta stradalo je više od 150 osoba, a parobrod „San Marco“ se pretvorio u veliku plamenu buktinju te postao zajednička grobnica stotina naših obitelji." naglasio je gradonačelnik Bassanese u svom obraćanju. Delegacija je potom krenula prema savudrijskom lukobranu ne bi li simboličkom gestom polaganja vijenca u more odala počast nevinim žrtvama, izvijestili su iz Grada Umaga. (iPress)