Putem Zelenog telefona od petka nam stižu prijave građana iz Pomera, Vinkurana i Medulina o nepodnošljivom smradu koji se širi u okolici ŽCGO "Kaštijun", piše Zelena Istra.

Prema riječima građana: "zadnjih dva tjedna, svaku večer oko 21.00 pa do 01-02 iza ponoći, dok nema vjetra ili kad je zapadno strujanje zraka šire se neugodni mirisi. O tome ovisi i intenzitet smrada.

U petak i subotu 16. i 17.8. je bilo nepodnošljivo, čak se osjetilo na očima.

" Jutros smo dobili još jednu prijavu građana koji kažu da je sinoć također od 21 sat nepodnošljivo smrdjelo. Slučaj smo prijavili Inspekciji zaštite okoliša, a i građane smo uputili da i sami prijavljuju čim osjete neugodne mirise, navode iz Zelene Istre.

I našoj redakciji stizale su poruke, posebice tijekom vikenda o nepodnošljivom smradu.

Činjenica je da se tijekom noćnih sati i ranije osjećao smrad koji nije bio toliko intenzivan kao sada kada su temperature zraka porasle. 

No, podataka nema što se ispušta u zrak i koliko je to štetno za ljude ali i poljoprivredne usjeve na tom dijelu u blizini Kaštijuna koji se intenzivno obrađuje. Uz samu cestu do Kaštijuna svakodnevno se mogu vidjeti i životinje na ispaši. 

Što udišemo i što jedemo s okolnih farmi očito nitko ne analizira. Činjenice da u špici turističke sezone zasmradimo boravak turistima na širem području oko Kaštijuna vratit će se kao bumerang svim iznajmljivačima. 

Jedan od njih rekao je kako su mu gosti otkazali jer ne žele boraviti u apartmanu u kojem se širi 'miris' sa smetlišta. 

Što Općina Medulin može poduzeti, može li barem naručiti mjerenja ovlaštenih institucija kako bismo barem znali što nas i koliko truje, pitaju građani? 

Načelnik Medulina Goran Buić najavio je kako Općina može zatražiti mjerenja a uskoro očekujemo i detaljnije informacije.

Mjerna stanica na Kaštijunu ima podatke koji ne odgovaraju stvarnom stanju, odnosno smradu koji se osjeća.

Građani trebaju svoje primjedbe i prijave slati na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili tijekom noći kada smrdi prijave Centru 112. (iPress)