Tijekom prošlih vikenda gosti koji su odabrali Istru za svoj odmor i boravak te pritom koristili Istarski ipsilon, bili su pozitivno iznenađeni kada su naišli na posebno opremljeni quad Crvenog križa koji je obilazio gužve na autocesti.

Naime, quad-om je duž kolone sporijom vožnjom prolazio volonter Crvenog križa i pratio treba li kome pružiti pomoć. Posebnu pažnju pridavao je vozilima u kojima je bilo više putnika, a pogotovo djece. Obzirom na visoke temperature pomoć se uglavnom odnosila na dijeljenje osvježavajućih i medicinskih napitaka. Ova mjera je vrlo zanimljiva i kao takva je prva u Hrvatskoj. Pruža visoki stupanj prevencije u pomoći putnicima i  prometnoj sigurnosti budući da zbog gužvi koje se stvaraju na graničnom prijelazu gosti koji su na odlasku mogu doživjeti višesatna čekanja. Ovu akciju rado prihvaćaju upravo roditelji sa malom djecom zbog teških uvjeta vožnje u kojima se nađu, kao što su visoka temperatura i duga čekanja.

Bilo je nekoliko situacija u kojima je trebalo intervenirati, na sreću nije bilo ništa ozbiljno već se radilo o blagoj dehidraciji i asistenciji osobama sa posebnim potrebama. U koloni se u jednom trenutku našla osoba koja je imala zakazan hitan termin u jednoj Talijanskoj bolnici zbog lošeg zdravstvenog stanja. Volonter Crvenog križa pružio joj je pomoć i osigurao pratnju kako bi što brže došla do graničnog prijelaza, stoji u priopćenju.

(iPress)