Okončanjem druge faze radova uređenja novog izletišta Kašteljir, koja je podrazumijevala postavljanje atraktivnog vidikovca na ovom zanimljivom kulturno-povijesnom i prirodnom lokalitetu, Općina Kanfanar dobila je novi zanimljiv sadržaj i izletište kako za domaće stanovništvo, tako i za sve brojnije posjetitelje i turiste.

Lokalitet Kašteljir atraktivno je mjesto u blizini Kanfanara koje je još od prapovijesti bilježilo važnu ulogu, s obzirom da su pećine i polupećine na Kašteljiru i oko njega služile kao prirodna utočišta prvim lovcima i sakupljačima, dok su brojni izvori vode bili važni i u kasnijim razdobljima, a obližnje je stanovništvo na Kašteljir dolazilo po vodu još i prvoj polovici 20. stoljeća. Smješten na strateškom položaju u Limskoj drazi, Kašteljir je dugo vremena imao važnu funkciju za ove krajeve, no prestankom potrebe za opskrbom vode s ovih izvora, i samo je mjesto polako postalo zapušteno i prilično nepristupačno.

Sa željom revitalizacije Kašteljira te stavljanja ovog lokaliteta u turističku, ali i funkciju obogaćivanja kvalitete života i novih sadržaja u Općini Kanfanar, u 2018. godini krenulo se u kompletno uređenje Kašteljira, što je u prvoj fazi radova podrazumijevalo čišćenje lokaliteta i pristupnog puta, sanaciju korita i natopljenog travnatog platoa oko izvora, uređenje i popravljanje odvodnih kanala te postavljanje info table, koševa za smeće, piknik zone (3 kompleta stolova i klupa) te sprava i igrala za djecu. Ove opsežne građevinske radove te sve aktivnosti vezane uz uređenje Kašteljira zajednički su financirali Općina Kanfanar, Turistička zajednica Općine Kanfanar i Udruga Dvegrajci, a projekt je kao značajan za razvoj turizma prepoznala i Hrvatska turistička zajednica te pružila financijsku podršku u iznosu od 100.000,00 kuna. Kompletni troškovi prve faze radova iznosili su preko 160.000,00 kuna te su završeni krajem 2018. godine. U drugoj, netom završenoj fazi radova, na betonski plato bunara u kojega se slijevaju vode iz izvora postavljen je atraktivni vidikovac s pogledom na lokalitet i dio Limske drage, a troškove visoke preko 100.000,00 kuna financirali su Općina Kanfanar i Turistička zajednica Općine Kanfanar, uz značajnu potporu koju je osiguralo poduzeće Kamen d.d.

Završetkom druge faze radova lokalitet Kašteljir u potpunosti je stavljen u funkciju, a u nadolazećem će se razdoblju i dodatno obogatiti novim sadržajima, poput manjih info tabli sa zanimljivostima o biljnim i životinjskim vrstama Kašteljira, putokaznim tablama, označavanjem parking zone itd.

Staza do Kašteljira namijenjena je isključivo pješacima i biciklistima, a do lokaliteta se dolazi 800 metara dugom makadamskom stazom koja počinje na kraju naselja Grguci (skretanje prema selu Vidulini na cesti Kanfanar – Žminj, a potom za Grguce), izvijestili su iz Kanfanara.

(iPress)