Subotnje popodne i večer bilo je u znaku devete tradicionalne supetarske "Makinače po starinski". Makinalo se sa starom makinom najprije škandel, a nakon toga veliki pernat pšenice. Supetarski restaurator starih makina, Viktor Prenc sa svojom ekipom prikazao je kako dela nova makina koja je za ovu prigodu restaurirana i uređena.

Vrijedni supetarski makinači napravili su starinsku kopu od slame i prikazali kako se melje pšenica na stari kameni mlin. Supetarske žene pojačane s vijećnicima, brojnim su posjetiteljima prezentirale kako se delaju domaći makaruni po starinski. Ove godine su organizatori ponudili i posebnu ponudu tradicionalnih jela središnje Istre koji se delaju od pšenice i domaćih šuga.

Večernji zabavni program obogatio je koncert klape Iskon i domaćeg In blue banda. Klapa Iskon je u dvosatnom koncertu izvela najbolje klapske pjesme iz svoga klapskog i zabavnog repertoara. Po komentarima brojnih posjetitelja to je zasigurno najbolja makinača do sada. Vidimo se slijedeće godine na desetoj jubilarnoj makinači.

(iPress)