Još danas će u Istri biti pretežno sunčano i vruće, a poslijepodne ponegdje, uglavnom na području Učke i Ćićarije jači razvoj oblaka te pljuskovi i grmljavina, prognozira DHMZ za subotu. Ujutro i navečer puhat će slab istočnjak i jugo, a tijekom dana slabo, mjestimice do umjereno jugo i jugozapadnjak. More će biti malo valovito. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 30 do 33 °C.

No, od nedjelje nas očekuje žestoka promjena vremena s čestim neverinima, koja bi se mogla protegnuti i na dobar dio idućeg tjedna. Tako će sutra još djelomice sunčano i vruće biti u prvom dijelu dana, a u drugom dijelu dana u kopnenom području uz sve češću pojavu lokalnih grmljavinskih pljuskova.

Kasno poslijepodne i navečer u sklopu prolaska fronte izgledne su jače nestabilnosti diljem Istre i Kvarnera. Pritom lokalno može pasti obilna kiša u kratkom vremenskom roku uz izraženu grmljavinu. Puhat će slab do umjeren, na moru prolazno jak jugozapadnjak, za vrijeme prolaska fronte moguć je jak vjetar promjenjivog smjera. Jutarnje temperature zraka od 17 do 24 °C, dnevne vrijednosti između 30 i 33 °C, prognozira Istramet.

- Ni u novi tjedan nećemo ući sa stabilnim vremenom, a od utorka temperature zraka dodatno će se sniziti. Iako ćemo i dalje govoriti o ljetnim vrijednostima, one će biti značajno niže u odnosu na proteklo razbolje. Takvo stanje možemo zahvaliti prodoru hladne zračne mase sa sjeveroistoka kontinenta i popuštanju vruće azorske anticiklone.

Zahladnjenje će se naročito osjetiti u unutrašnjosti zemlje, dok će na Jadranu, posebice u Dalmaciji biti značajno toplije uz manje temperaturno odstupanje, no kao i u Istri i na Kvarneru bit će lokalnih neverina. Riječ je o kratkotrajnom predahu od ljetnih vrućina koje je dobrodošlo nakon što nas već više od 35 dana konstantno prati značajno toplije vrijeme od prosjeka, piše Istramet. (iPress)