Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske na umaškom groblju te spomen obilježju posvećenom hrvatskim braniteljima, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen svim poginulim, preminulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata.

Vijence je položila delegacija Grada Umaga na čelu s umaškim gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom, njegovim zamjenikom Ivanom Belušićem, predsjednikom Gradskog vijeća Juricom Šiljegom, vijećnicima, zatim predstavnicima Udruge HVIDRA, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata - 154. brigada, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Udruge antifašističkih boraca te brojnim građanima.

„Na današnji dan Sabor Republike Hrvatske donio je povijesnu odluku kao izraz volje hrvatskih građana, odluku o samostalnosti koju je u Domovinskom ratu trebalo znati očuvati i obraniti. Danas domovinu gradimo, čuvamo i branimo okrenuti budućnosti i novim izazovima, no nikad ne smijemo zaboraviti odgovornost razvijanja države koja se temelji na vrijednostima i idealima demokracije, zajedništva i slobode.

Svi mi u Hrvatskoj moramo biti svjesni da bez ljudi, bez građana, sve gubi smisao i zato se moramo suprotstaviti najvećem izazovu u 28 godina samostalnosti, a to je iseljavanje naših građana. Siguran sam da i taj problem možemo riješiti ali samo zajedničkim radom, razumijevanjem i odgovornošću. Naša mala zajednica je najbolji svijetli primjer razumijevanja, odgovornosti i zajedništva, jer u Umag se ljudi doseljavaju i žele živjeti. I to je naša najveća pobjeda.

Dan državnosti nas podsjeća i daje potrebnu pozitivnu energiju, humanost, solidarnost i želju da pomognemo jedni drugima. Neka nam današnji dan bude nadahnuće i potvrda u tome koliko je važno imati jasne ciljeve, odlučnost i zajedništvo u njihovu postizanju.“, izjavio je gradonačelnik Bassanese u svom obraćanju te svima čestitao Dan državnosti Republike Hrvatske.

Dan državnosti obilježen je i u Općini Fažana polaganjem cvijeća i zapaljenjem svijeća kod centralnog križa na novom groblju u Fažani za sve poginule branitelje koji su položili svoje živote na oltar domovini. Načelnik Radomir Korać kratko je ovom prilikom istaknuo da je Domovinski rat i samostalnost ključ našega uspjeha i boljitka kako unutar države, tako i na vanjskom političkom planu.

Povodom Dana državnosti položeno je cvijeće i u Vižinadi za sve koji su živote dali za slobodnu Hrvatsku. Na mjesnom groblju Božje Polje i Sveti Vital u spomen na one koji su položili živote za slobodnu Hrvatsku položili su vijenac i zapalili svijeće načelnik Marko Ferenac, predsjednica Općinskog vijeća Neda Šainčić Pilato, vijećnice i vijećnici Općinskog vijeća, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista te Udruge veterana Domovinskog rata. (iPress)