Što spaja kvartet violončelistica, muški zbor tradicionalne glazbe, i žensku solisticu? 'Violoncelli Itineranti', ili u prijevodu 'Putujući violončeli', djeluju već nekoliko godina na području Trsta promovirajući ovaj predivan instrument na drukčiji način.

Svirajući modernu glazbu, jazz, autorske skladbe i world music i primjenjujući različite tehnike sviranja. Djeluju kao trio, kvartet ili sekstet, a u Motovunu će sa nama biti violončelistice Irene Ferro Casagrande, Carla Scandura, Tina Jarc i Andrejka Možina.
S njima od 2017. pjeva Motovunka Ana Pilat, mlada glazbenica u usponu koja u Trstu studira Jazz pjevanje.

Nedavno su imali čast surađivati sa Slovenskim zborom 'Hrušiški fanti'. Skupina muškaraca snažnih glasova koji pjevaju narodnu glazbu prenašajući je s koljena na koljeno. Pjevaju bez partitura, sa srcem, a velika ljubav prema glazbi odvela ih je nekoliko puta na turneje u inozemstvo.

Iz ove aventure nastao je album 'Sonce Ljubo', sniman uživo u prosincu 2018. godine u crkvi malog slovenskog sela Hrušica. Ovaj album ujedinjuje tradicionalno sa modernim, spaja glazbenike različite nacionalnosti, dobi, i budi pjesme sa teritorija Slovenije, Italije, Albanije, Grčke i Istre. Dodite poslušati kako to zvuči, poručuju iz Motovuna.

Glazbena direktorica Andrejka Možina, a dirigent zbora Daniel Cek.

Koncert se održava u starogradskoj jezgri, u subotu 15.06.2019. u 19 sati u vrtu Revije (iza glavnog trga). Ulaz je slobodan.

(iPress)