Oporbeni vijećnici u Gradskom vijeću Poreča, Maurizio Zennaro (nezavisni), Dražen Prgić (HDZ), Goran Gašparac (SDP) Slavko Fornažar (HNS) i Emanuel Rudan ( Živi zid), po prvi su puta u političkoj povijesti Poreča 'udruženi' sjeli ispred novinara za isti stol da bi javnost izvijestili, kako su naglasili 'O IDS-ovom političkom nasilju nad oporbom i neistomišljenicima u Poreču'.

Na lokalnim izborima održanim 2017. godine, kako je uvodno naglasio Zennaro, vijećnici oporbe dobili su 2.624 glasova dok je IDS dobio 3.537 glasova što je samo 22,08 posto biračkog tijela. No, to ih ne sprječava da vode grad Poreč po starom, jednopartijskom, modelu upravljanja budući idsovaca ima svugdje i svagdje, rekao je Zennaro.

Teme i problemi koje su oporbeni vijećnici GV Poreča 'opisivali' novinarima imali su zajednički nazivnik, kako su oporbenjaci naglašavali u svojim istupima – političko nasilje nad oporbom.

Kad god za govornicom oporbeni vijećnici iznose gadosti koje su počinili IDS-ovci, kako je istaknuo Zennaro, bivaju zaustavljeni bezobraznim i bezobzirnim istupom predsjednika Gradskog vijeća Adriana Jakusa a sjednica GV-a se prekida.

- Iznošenje istine za predsjednika Gradskog vijeća znači – vrijeđati i omalovažavati kolege vijećnike i ostale prisutne u Gradskoj vijećnici. Sloboda misli i sloboda govora za predsjednika Gradskog vijeća su apstraktni pojmovi i on ih u svom političkom terorizmu ne prepoznaje, rekao je Zennaro.

U lepezi brojnih problema, nezavisni vijećnik Zennaro naglasio je da je komunalno poduzeće 'Usluga' cjenik zbrinjavanja javnog otpada donijela protuzakonito. Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić je dao suglasnost na cjenik kojeg je donijela 'Usluga' a koji prema Zakonu i Uredbi Ministarstva zaštite okoliša i energetike mora imati 'visinu' cijena koje donosi predstavničko tijelo, Vijeće lokalne samouprave.

Oporbeni vijećnik iz redova SDP-a Goran Gašparac podsjetio je na brojne probleme koje stvara nelegalnim postupcima IDS kada je u pitanju sustav odvodnje grada Poreča, koji se gradi sufinanciranjem EU, a koje bi moglo biti smanjeno za 54 milijuna kuna zbog kazne OLAF-a budući je utvrđena nepravilnost u postupku javne nabave koju je provodilo stručno povjerenstvo gradskog poduzeća 'Odvodnja' čiji je član bio, tada dogradonačelnik a danas gradonačelnik, Loris Peršurić. Gašparac je naglasio da na brojna postavljena pitanja nije dobio odgovor pa tako i na pitanje kako će grad Poreč pretrpjeti financijsku štetu od 54 milijuna kuna.

Slogan IDS-a 'Nuova Forza' ne drži vodu, napomenuo je oporbeni vijećnik Živog zida Emanuel Rudan, jer smo u više navrata vidjeli da se IDS vodi iz sjene. Vidimo da su i dalje na stranačkim pozicijama ljudi koji su u prošlom sazivu osuđeni i prema tome priča o novom IDS-u pada u vodu, zaključio je Rudan.

Vijećnik HNS-a Slavko Fornažar je naglasio da je novi sustav zbrinjavanja otpada u Poreču krivo postavljen rekavši da je davanje popusta penzionerima za odvoženje smeća potvrda da je sustav naopako postavljen.

Transparentnost u Poreču ne postoji, naglasio je vijećnik Dražen Prgić (HDZ), jer kako je rekao gradska vlast ne poznaje tu riječ. O kazni od 54 milijuna kuna koju je OLAF 'dao' Poreču, zbog utvrđene nepravilnosti u javnoj nabavi, morat će se platiti, projekt odvodnje morat će se završiti, a prijava Ministarstva regionalnog razvoja sudu je samo prolongiranje trenutka kada će se Grad morati zadužiti da plati kaznu pa će spas pronaći u višoj cijeni vode koju će plaćati građani. U Poreču se ništa ne radi prema strategiji već samo preko koljena, istaknuo je Prgić naglasivši da se ne može preći preko nekih činjenica koje IDS plasira kao minimalne ili nebitne dok se nama podmeće da smo nekulturni i da se ne znamo ponašati te da uzurpiramo Grad. Oporbeni vijećnik HDZ-a Dražen Prgić vrlo oštro se izrazio i o direktoru komunalnog poduzeća 'Usluga' Milanu Lakoviću.

- Zato šaljemo poruku da su nam građani i Grad na prvom mjestu dok vladajući IDS, uz podršku Istarske stranke umirovljenika, ne radi u interesu građana, rekao je Prgić pozvavši sugrađane da misle svojom glavom i gledaju u interesu dobrobiti svoje obitelji i grada u kojem žive.

(iPress)