Situacija s Uljanik brodogradilištem niti jednog stanovnika Pule i Istre ne može ostaviti ravnodušnim. Nažalost, umjesto da se pronađe rješenje za ovu tragediju koja duboko pogađa Pulu i Istru na svim razinama, mi imamo priliku pratiti populističke obračune između IDS-a s jedne strane i HDZ-a s druge strane.
A vrh populizma je proglašavanje Dana žalosti u Puli. Gradonačelnik Miletić može slobodno ostaviti zastavu na pola koplja jer se Pula pretvorila u pustoš i žalost. U nekom normalnom svijetu, gospoda iz IDS-a i HDZ-a upregnula bi energiju u traženju rješenja za nastalu situaciju Uljanika, međutim u ovom svijetu energija se troši na PR peglanje imidža, populizam i totalan gubitak osjećaja za realnost u kojoj oni iz udobnih fotelja jedni druge nabacuju blatom.

Vladajući na državnoj i regionalnoj razini nosit će na duši egzistenciju više tisuća obitelji koje su, što direktno što indirektno, živjele od brodogradilišta Uljanik.
Pokazalo se kako je bitnije što ima za reći Europska komisija nego spasiti svoje vlastite stanovnike od financijskog kolapsa. Mnoge članice ne drže se slijepo svih uputa i direktiva pa ne snose praktički nikakve posljedice.

Ali zato aktualna HDZ-ova Vlada pokazuje kako nikada neće kontrirati Europskoj komisiji pa čak i po cijenu propadanja tisuća obitelji dok su im s druge strane puna usta demografije. Zlobnici bi rekli kako im je EU samo opravdanje jer ionako ne bi učinili ništa da spase Uljanik.

Problem opstanka brodogradnje nije od jučer i to nije samo nacionalni problem. Europska unija mora promijeniti svoj stav i način djelovanja naspram brodogradnje, inače ćemo kroz deset godina biti svjedoci stavljanja „ključa u bravu“ većine hrvatskih i europskih brodogradilišta. Europa se trenutno suočava s time da su se intelektualno vlasništvo i patenti nastali u europskim brodogradilištima realizirali kod konkurencije s Dalekog istoka – korejskih i kineskih brodogradilišta čije su nacionalne politike zauzele stav kako je brodogradnja strateška grana, dobivaju izdašne državne potpore i dobit im se broji u milijardama.

Europska unija, s druge strane, nema jasan smjer razvoja europske brodogradnje, izuzev stava da su potpore i subvencije kršenje tržišnog natjecanja. Takav stav je pogrešan i ne vodi u bolje sutra za nijedno hrvatsko brodogradilište.
Iako je otvoren stečajni postupak, SDP smatra kako ovo nije kraj niti treba olako pustiti da Uljanik samo tako padne.

Ne smije se zaboraviti, Uljanik je sagradio Pulu, Istru i dao ogroman doprinos državi i društvu u cjelini kroz razne oblike doprinosa. Izgradio je stanove, škole, sportske objekte, potaknuo stanovništvo na malo poduzetništvo koristeći proizvode lokalnih proizvođača, financirao raznu ostalu infrastrukturu i niz drugih aktivnosti koje su Pulu pretvorile u Grad. Pula i Uljanik imaju neraskidivu vezu, Uljanik je pomogao Puli kada je bila na koljenima, sada je vrijeme da mi svi zajedno pomognemo Uljaniku. (Predsjednica GO SDP Pula Sanja Radolović)