Umaški klinci iz dječjih vrtića Duga i Girotondo slaganjem kockica grada Umaga na pozornici umaške kino i kazališne dvorane, ‘noseći’ i poruku da je Umag grad djece, otvorili su svečanu sjednicu Gradskog vijeća koja je održana povodom 6. svibnja, Dana Grada u prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta.

Nakon što je vokalna skupina Istravaganti, pod ravnanjem dirigenta Sergia Bernića, otpjevala himnu Republike Hrvatske ‘Lijepa naša domovino’ i svečanu istarsku pjesmu ‘Krasna zemljo Istro mila’, predsjednik Gradskog vijeća Jurica Šiljeg (HDZ) obratio se vijećnicima i brojnim gostima svečane sjednice.

- Protekla 2018. godina bila je godina velikih uspjeha, godina koju ćemo pamtiti po brojnim, prestižnim, titulama od EU grada sporta do najboljeg grada u Hrvatskoj po demografiji, obrazovanju ali i po projektima koji će promijeniti vizuru grada. Svjestan sam da je pred nama još puno posla no siguran sam da ćemo se uspješno nositi sa svim programima i problemima koje oni nose, rekao je Šiljeg. Zahvalio se u ime Gradskog vijeća sugrađanima na doprinosu razvoju Umaga i čestitao im je Dan grada.

- Četrnaest raznih priznanja u posljednje tri godine govore o našim djelima, rekao je obraćajući se vijećnicima i gostima svečane sjednice Gradskog vijeća Umaga gradonačelnik Vili Bassanese (SDP).

Biti grad primjer u Republici Hrvatskoj nije malo priznanje, naglasio je Bassanese zahvalivši se svima koji aktivno sudjeluju u stvaranju dodane vrijednosti Umaga. Gradonačelnik Bassanese zahvalio se svim državnim i županijskim institucijama i svim službama koje svojim radom doprinose kvalitetnom razvoju Umaga.

Budimo što želimo, poručio je Bassanese, grad sretnih i zadovoljnih ljudi, budimo grad jednakih mogućnosti za sve, rekao je Bassanese pozvavši prisutne u dvorani da pogledaju video uradak koji ‘govori’ o  razvoju Umaga, postignutim i planovima razvoja.

Prisutnima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj povodom Dana Grada Umaga obratila se i dožupanica Istarske županije Giuseppina Rajko, Monika Udovičić izaslanica premijera RH i doministrica ministra turizma RH i saborski zastupnik Davor Bernardić (SDP) koji je čestitajući Umagu i Umagežima Dan grada naglasio da je Umag predvodnik Istre i putokaz Hrvatske.

U svečanom dijelu Gradskog vijeća Umaga dodijeljena su priznanja zaslužnim osobama  i gospodarskim subjektima za postignuća.

U kategoriji društvene djelatnosti nagradu za 2018. godinu dobio je Elvis Villanovich a za  aktivnost u odgoju i obrazovanju nagrada je dodijeljena Branki Grgantov. Nagrada za 2018. godinu uručena je i mješovitom pjevačkom zboru ‘Korona’ a za uspjeh u gospodarstvu nagrada je dodijeljena tvrtki Sipro d.o.o.

Nagradu za životno djelo dobili su Vesna Žmak i dr. Franko Vivoda dok je titula počasnog građana Umaga dodijeljena Milanu Rakovcu.

Gradonačelnik Vili Bassanese priznanja je dodijelio limfnoj terapeutkinji Adi Aleksić, Danijelu Korenika, farmaceutkinji Evelin Semeši, klubu za zdrave dojke ‘Sunčica’ i Dobriši Dediću za doprinos razvoja gospodarstva u Umagu.

Po završetku svečane sjednice Gradskog vijeća Umaga, vijećnici i gosti pridružili su se, uz besplatno iće i piće, zabavi i plesu pod komandom ‘Gustafa’.

(iPress)