Odjelu pedijatrije pulske Opće bolnice u petak je donirana nova medicinska oprema nužna za obavljanje kardioloških pregleda djece svih dobi, koja je realizirana zahvaljujući humanitarnoj udruzi 'Veliko srce malom srcu'.

"Upravo zahvaljujući angažmanu humanitarne udruge 'Veliko srce malom srcu', sada svi pacijenti, pogotovo oni najmlađi, koji imaju potrebu za kardio pregledom, mogu to učiniti na pulskoj pedijatriji koja od danas ima novi EKG uređaj, monitor, digitalnu vagu za dojenčad, pulsni oksimetar, te digitalnu vagu i visinomjer za veću djecu, kao i novo računalo", istaknula je prilikom primopredaje pedijatrica pulske opće bolnice dr. Renata Kmet.

Inicijativa te humanitarne udruge puno znači i dječjem odjelu i daje stimulaciju za daljnji rad , dodala je.

"To znači da će nakon nekoliko godina povremenih dolazaka kardiologinje iz Rijeke, pulska Opća bolnica sada imati vlastitog dječjeg kardiologa, koji će moći pregledavati djecu na najnovijoj medicinskoj opremi", rekla je dr. Kmet.

Ivica Krmpotić, koordinator udruge "Veliko srce malom srcu", zahvalio je donatorima pomoću kojih je njihova inicijativa i realizirana, a to su Općina Medulin, Općina Ližnjan, Grad Vodnjan i Riječka informatička tvrtka Infobit d.o.o.

Njihova su novčana sredstva omogućila da i Pula ima dio opreme koje imaju i ostali bolnički centri u Hrvatskoj.

"Do sada smo kroz rad naše udruge opremili dosta bolnica, jer su potrebe za liječenje djece sa srčanim manama jako velike i ravnomjerno raspoređene u svim dijelovima Hrvatske. Na području Hrvatske je više od deset tisuća osoba s urođenim srčanim manama, od tek rođene djece, pa do odraslih koji već imaju i svoju djecu", poručio je Krmpotić.

Podsjetio je da je ova udruga jedna od najstarijih neprofitnih humanitarnih udruga u Hrvatskoj koja okuplja liječnike, zdravstveno osoblje i roditelje djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima.

Udruga 'Veliko srce malom srcu', djeluje od 1994. godine i ima oko 400 članova, a do sada je uspjela sakupiti sredstva za doniranje medicinske i druge opreme u vrijednosti više od tri milijuna kuna.

(Hina)