Nakon što su početkom mjeseca potpisani ugovori o izvođenju radova na uređenju gradske plaže Špadići, ovih su dana počele pripreme za izvođenje istih na terenu.

Na novoj će se plaži sanirati postojeće sunčalište od betona i škrile tako da će se postaviti novi završni pokrov, izgradit će se i dio nogostupa uz glavnu prometnicu, projektirat će se „zeleni džepovi“ s grmljem i raslinjem mediteranskog karaktera u obliku žardinjera, plaža će se dohraniti kamenim oblutcima, dotrajale ograde zamijenit će se novima, postavit će se pametna klupa s wi-fijem, ugraditi dva „pametna“ tuša, te kante za razvrstavanje otpada, a postojeći objekt pretvorit će se u sanitarni čvor (muški, ženski i za invalide).

U projektu se posebno vodilo računa o osobama s invaliditetom, pa će se u sklopu radova za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću izraditi pristup moru, jedna od dvije novouređene svlačionice bit će prilagođena navedenoj skupini, a na plaži će se ugraditi i taktilne površine za osobe s invaliditetom i slabim vidom.

Grad je za uređenje ove plaže od Ministarstva turizma dobio gotovo pola milijuna kuna bespovratnih sredstava, a s dodatnih milijun i pol kuna uređenje će financirati Turistička zajednica Grada Poreča. Ukupna vrijednost investicije je 4,3 milijuna kuna + PDV.

Izvođač radova je zajednica ponuditelja Adriaing d.o.o. Kopar i Adriaing d.o.o. Buje. Planirani dovršetak radova je početak lipnja 2019. godine.

- Ovo će biti već osma gradska plaža koju uređujemo. Osim toga, ovom velikom investicijom zatvaramo ciklus vrlo intenzivnog ulaganja u područje Špadići-Materada, te se ovim putem posebno zahvaljujem stanovnicima tog dijela grada na strpljenju i razumijevanju, rekao je gradonačelnik Peršurić prilikom potpisivanja ugovora.

(iPress)