U petak predvečer bacio sam u more, u uvali Ligard u Savudrijskoj vali, 60 metara od obale tri mreže, ispričao nam je ribar Ivan Pavelić iz Savudrije. U subotu ujutro našao sam samo dvije mreže i već su me 'pritisnule' zločeste misli o sudbini treće mreže. Kružeći s barkom površinom mora na mjestu gdje sam bacio treću mrežu, uočio sam ispod površine mora sinjal mreže i nešto neobično veliko. Pokušavajući sidrom izvući mrežu shvatio sam da je u mreži velika riba pa sam u pomoć pozvao Morena Očišća i Vedrana Vižentina koji su mi pomogli da sa dvije brodice dovučemo 'ulov' do savudrijske luke.

Kada je ulov u mreži dovučen u Savudrijsku luku ribari su ustanovili da se radi o morskom psu od oko 8 metara dužine i nešto manje od dvije tone težine.

Prema riječima Pavelića morski pas, po svemu sudeći 'planktonac', bio je umotan u 140 metara mreže što je otežalo ribarima njegovo oslobađanje pa je na površinu izvučen tek njegov rep koji je, prema procjeni ribara, bio širok oko dva metra a što je odgovaralo njegovoj dužini i težini.

Morskog psa smo dovukli u subotu u savudrijsku luku oko 9,30 sati, rekao nam je Pavelić, a nakon višesatnih nastojanja ribari Jasmin Kocijančić i Michael Latin su morskog psa uspjeli izvući na pučinu, na oko milju od obale, poslije 13 sati.

Kako nam je rekao Michael Latin psina je prije puštanja 'na slobodu' pokazivala znakove života pa se savudrijski ribari nadaju da je morski pas preživio.

Neočekivan morski ulov u Savudrijskoj vali evidentirala je policija no prema neslužbenim informacijama nadležna veterinarska služba, kada su u pitanju slična morska događanja, nije se pojavila u luci Savudrija.

Subotnji ulov morskog psa, veličine oko osam metara, nije se u savudrijskom akvatoriju dogodio prvi puta. Prema riječima ribara, u ne dalekoj prošlosti, ribari su u svojim mrežama pronašli već dva puta psine sličnih dimenzija i težina. 

(iPress)