Nakon Poreča i Labina dokumentarni film 'Štafeta smrti' imati će priliku vidjeti i Umažani u srijedu, 27. 02. s početkom u 19 sati u Gradskoj vijećnici.

- Svjedočanstvo o danima Domovinskog rata, o hrabrom proboju iz okupiranih Bogdanovaca, je do sada prikazanu u brojnim hrvatskim gradovima, a vidjelo ga je više tisuća ljudi, rekao nam je tadašnji zapovjednik HOS-a i promotor filma Damir Radnić.

Film govori o jednom od najvećih događaja novije hrvatske povijesti u kojoj su sudjelovali pripadnici Hrvatskih oružanih snaga, poznati HOS-ovci. U filmu se prate događaji od 10. do 22. studenog 1991. godine kada su 11-orica HOS-ovaca i pripadnika ZNG-a iz okupiranih Bogdanovaca provela skupinu civila kroz minsko polje. Živote su tom prigodom izgubila njih sedmorica.

Dvojica su umrla nakon rata a na životu su još uvijek ostali Ivica Jurčan i Đuro Kovačević koji na projekcijama svjedoče o tim danima, kaže Radnić.

Hrabri HOS-ovci su, zbog nemogućnosti da na drugi način spase civile, svjesno krenuli kroz minsko polje kod Marinaca. Kako su gubili živote zamjenjivali su se jedan po jedan.

Na takav očajnički ali hrabar čin odlučili su se u trenutku kada im je ponestajalo streljiva. Nisu željeli civile predati neprijatelju niti da netko od njih pogine, nego su svjesno ginuli spašavajući druge.

Poznata novinarka i televizijska urednica Nada Prkačin napisila je scenarij i režiju te okupila ekipu za snimanje dokumentarnog filma 'Štafeta smrti'.

Bogdanovci su inače neodvojivi dio vukovarskog bojišta. Više od 100 dana hrabra skupina ratnika odolijevala je znatnom jačem neprijatelju. Njihov kraj bio je uvod u okupaciju Vukovara.

Ovaj film ima posebno značenje, jer govori o svim dečkima koji su izgubili živote: Stjepanu Katiću, Josipu Kneževiću, Antunu Petričiću, Marku Kneževiću, Zoranu Antunoviću, Anti Šariću, Žarku Manjkasu. Iz te skupine kasnije su umrli Ramo Hrbatović i Tihomir Iveta, naglasio je Radnić. (iPress)