Skup radnika, sindikata i uprave Uljanika koji je u srijedu održan u Puli nije dao nikakve konkretne rezultate premda je ministar gospodarstva Darko Horvat u utorak izjavio da je novi strateški partner Tomislav Debeljak spreman, uz određena bankovna jamstva, ući u fazu međufinanciranja Uljanika, čime bi se račun brodogradilišta odblokirao. a radnicima isplatile tri zaostale plaće, potvrdio je novinarima predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Ocijenivši da je skup prošao u mirnome tonu, Cerovac je rekao kako predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić u govoru radnicima nije spomenuo nijedan konkretan datum isplate zaostalih plaća.

"Kao mogući datum isplate plaće spominje se 1. ožujka, no to Uprava nije potvrdila. Uglavnom, ništa senzacionalno se nije dogodilo, radnici su tražili i u konačnici dobili informacije od Uprave što je dogovoreno u Bruxellesu i stoji li ono što je jučer govorio ministar Horvat", istaknuo je Cerovac. Dodao je kako je 26. veljače dan kada će Trgovački sud u Rijeci donijeti odluku o tome ide li "3. maj" u stečaj ili ipak ima rješenja.

"Ako ima rješenja, znači da mora postojati i rješenje za financiranje svih dubioza. Ako ih nema, nakon '3. maja' u stečaj će ići cijela Uljanik grupa", ocijenio je Cerovac i dodao kako se agonija za radnike Uljanika nastavlja premda oni i dalje rade bez plaća i grade jaružalo za belgijsku Jan de Nul grupu.

Horvat: Debeljak ubrzano traži način sudjelovanja u financiranju restrukturiranja

Ministar gospodarstva Darko Horvat u srijedu je ponovio kako Europske komisija nije protiv međufinanciranja Uljanika te ustvrdio da izabrani strateški partner, Brodosplit, ubrzano traži način financiranja svoga 50-postotnoga udjela u restrukturiranju.

“Brod koji je najveće opterećenje državnom proračunu ostaje i završavat će se u Puli, a informacije koje je imam (govore) da odabrani strateški partner ubrzanim tempom traži izvore financiranja da bi mogao u paritetu 50:50 započeti s restrukturiranjem jednoga i drugoga škvera”, rekao je Horvat, koji uz premijera Plenkovića i nekoliko drugih ministara boravi u Varaždinu.

Europska komisija, kako je rekao, neće imati bilo kakva prijepora uđe li država u međufinanciranje i pomogne u deblokadama računa brodogradilišta.

Upozorio je da prijetnja može biti broj radnika koji je napustio brodogradilišta, te stoga, kako je rekao, mora stići jasna poruka uprave i strateškog partnera da će se moći ispoštovati rokovi iz memoranduma o razumijevanju s naručiteljima brodova.

“Ja sigurno više neću dolaziti pred naručitelje, crvenjeti se pred njima i pravdati bilo koga…Vlada je spremna pomoći, ali i brodogradilišta moraju naći mogućnost i snagu da daju svoju participaciju od 50 posto”, rekao je Horvat.

“Vlada može ući u omjeru 50:50 u rješavanje problema u škverovima, a hoće li se i kada to dogoditi, to će biti odluka jedna koalicije koja u ovom trenutku jest saborska većina i daje potporu Vladi. U nekoliko sljedećih dana siguran sam da će se ta odluka dogoditi”, rekao je Horvat.

Na pitanje novinara o utiscima sa sastanaka u Varteksu i Vindiji, kazao je da je tu riječ o “dva dijametralno suprotna problema”, odnosno rehabilitaciji Varteksa kao posrnulog hrvatskog brenda i Vindiji, koja je pred novim investicijskim ciklusom na dvije lokacije od dva puta po skoro 10 milijuna eura u ovoj godini.

“Vindija je trgovačko društvo koje posluje s dobiti i možemo im pomoći u primjeni zakona o istraživačko razvojnim projektima svjesni činjenice da u ovom trenutku velika sredstva investiraju u razvoj i istraživanje”, kazao je Horvat.

(Hina)