Bogat i raznolik program ovogodišnjeg karnevala u Umagu na konferenciji za medije u Gradskoj vijećnici, predstavili su ravnateljica Ustanove FESTUM Larisa Gašperini, predstavnik MO-a Petrovija Emanuel Melon, predstavnik MO-a Murine Arden Sirotić te predstavnik MO-a Savudrija Silvano Pelizzon.

Razigrana povorka mališana i ove će godine na najljepši i najveseliji način otvoriti bogat program Karnevala. Tako će u nedjelju, 24. veljače 2019. godine od 10 sati petstotinjak dječice, zajedno s njihovim odgajateljicama, prodefilirati Trgovačkom ulicom i umaškom rivom. U subotu, 2. ožujka umaška pokladna fešta proslavit će, prolaskom pokladne povorke središtem Petrovije oko 14.30 sati, svoj 22. rođendan.

To će biti i vrhunac Umaškog karnevala kada će petstotinjak maškara u 10 grupa sudjelovati u povorci veselih maskiranih skupina i alegorijskih kola u Petroviji. Nakon Trga u Petroviji, kao glavne pozornice na kojoj će se maškare predstaviti posjetiteljima, svi će se uputit u šator na nogometnom igralištu Petrovije, gdje će se nastaviti sa zabavom i plesom do kasno u noć uz Masterband i The Night Express te proglašenje najoriginalnijih maski.

Neće nedostajati ni sporta, jer je u nedjelju, 3. ožujka 2019. godine predviđen odbojkaški turnir pod maskama u Petroviji, a 4. ožujak od 17:00 sati rezerviran je za dječje maskenbale u Murinama i Petroviji, uz Meštra i animatore.

Tradicionalni bogat program Umaškog karnevala i ove će godine u grad uvesti veselje i šarenilo koji će mamiti osmjehe na licima svih građana, maskiranih ili onih „u civilu“.

Paljenje pusta i zatvaranje ovogodišnjih karnevalskih svečanosti u Murinama bit će organizirano u utorak, 5. ožujka u 17 sati a u Petroviji u srijedu, 6. ožujka također u 17 sati.

 

Karnevalskih fešta bit će i u Murinama a obilazak maškara, već tradicionalno, po selima, Galići, Šćavonija, Sarbarica, Soši, Barboj, Valica, Mazurija, Grupija, Šiparina, Medigija, Crveni vrh i Alberi te Kortina, KolomberaŠtrika, Crni grad, Tigor, Caknicija, Fratrici i Kagarot, bit će u subotu 23. i nedjelju 24. veljače.

Uvijek razigrana povorka vrtićkih mališana i ove će godine na najljepši i najveseliji način otvoriti bogat program Karnevala. Tako će u nedjelju, 24. veljače 2019. godine od 10:00 sati petstotinjak dječice prodefilirati Trgovačkom ulicom i umaškom rivom, gdje će se nastaviti zabava uz glazbu i umaškog Meštra karnevala Damira-Koka kojem će gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese uručiti „ključeve grada“ te mu povjeriti vođenje grada sve do tradicionalnog paljenja pusta, odnosno okončanja umaških karnevalskih dana.

(iPress)