Radovi na izgradnji kanalizacijskog sustava za naselje Ritošin Brig privode se kraju. Zahtjevni projekt vrijedan 4,6 milijuna kuna započet je u ožujku 2018. godine, a okončanje radova očekuje se u ožujku ove godine.

Kanalizacijski sustav pokriva cijelo naselje, izgrađena je nova mreža sanitarnih kolektora i to 2.477 m gravitacijske mreže i 803 m tlačnih kolektora, te dvije crpne stanice.

Investiciju financira Istarski vodozaštitni sustav Buzet, za što je ostvarena potpora iz Programa ruralnog razvoja RH, kroz operaciju 7.2.1. “Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda”.

- Evo jučer je konačno započelo i asfaltiranje, hvala svima na strpljenju. Uistinu je riječ o kompleksnom projektu kojim se prije svega štite izvorišta pitke vode, podzemne vode i sam okoliš, te se mještanima osigurava kvalitetan sustav odvodnje sanitarnih voda, kakvog nemaju ni puno veće sredine, pa čak i neki gradovi.

Ovakvi projekti zasigurno pridonose poboljšanju osnovne infrastrukture koja je temelj razvoja gospodarstva i poticanja života u ruralnim sredinama omogućavajući svima viši životni standard i bolje uvjete života. Ovime će još jedno naselje na području Općine Vižinada biti pokriveno kanalizacijskom mrežom, a u planu je još pet naselja u kojima izgradnja počinje ove godine, dok se za drugih pet naselja započinje s projektiranjem. Zahvaljujem IVS-u na ovoj investiciji, kao i na dosadašnjoj suradnji na razvoju sustava odvodnje te se radujem novim investicijama, rekao nam je načelnik Vižinade Marko Ferenac.

Direktor IVS-a Danijel Maurović rekao je kako su kiše i hladnoće malo produljile radove ali kako je sve što je planirano projektom i izgrađeno. - Radovi se privode kraju, i danas je nastavljeno s asfaltiranjem i očekujem da ćemo u ožujku dovršiti cjelokupan kanalizacijski sustav za naselje Ritošin Brig, rekao nam je Maurović. (iPress)