Iznajmljivači s područja Općine Fažana na jučerašnjem sastanku u prepunom MMC-u odlučili su, nezadovoljni uslugom Herculanee i cijenom odvoza otpada, uputiti predstavku sa svim primjedbama i zahtjevima. Podsjetimo, Herculanea naplaćuje po višim cijenama odvoz otpada iznajmljivačima čak 6 mjeseci iako prosječna sezona traje svega dva-tri mjeseca. Uz to, cijenu određuju po broju kreveta a ne po količini otpada iako se to protivi i europskim i hrvatskim zakonima pa stvarna cijena koju plaćaju građani, a posebice iznajmljivači, podsjeća na harač a ne plaćanje izvršene usluge. 

Tekst predstavke prenosimo u cijelosti: 

Općinsko vijeće Općine Fažana na svojoj sjednici održanoj 19.02.2018 godine donijelo je Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada na području Općine Fažana prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom i Statutom Općine Fažana.

24. svibnja 2018., godine Pula Herculanea d.o.o dostavila je Zahtjev za izdavanje suglasnosti na cjenik javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog otpada koji Općina Fažana nije prihvatila, Jedan od razloga neprihvaćanja Prijedloga Cjenika je naplata odvoza otpada za iznajmljivače u razdoblju od šest mjeseci , kad je svima jasno i poznato da turistička sezona traje 60 a u najboljim godinama do 90 dana.

Mi iznajmljivači sa područja Općine Fažana
PROTIVIMO SE:
1. da nam se naplaćuje usluga 6 mjeseci koja se ne izvršava.
2. da nam se naplaćuje usluga po broju kreveta a ne po količini otpada
3. da naplaćujete usluge koje nisu pružene (odvoz)
4. da naplaćujete “hladan pogon” tj. zrak

TRAŽIMO :
1. da se vrši evidencija odvoza odnosno broj pražnjenja spremnika
2. tražimo da vodite evidenciju kako biste mogli pratiti tko je i koliko otpada predao te da nam tu evidenciju dostavljate uz račun za izvršenu uslugu
3. da naplaćujete količinu stvarno preuzetog otpada

DA VAS PODSJETIMO: 

Zakon o održivom gospodarenju otpadom izričito kaže:
članak 33. stavak 3. Zakona o održivom gospodarenju otpadom (dalje u tekstu ZOOGO) jasno nalaže kako je davatelj usluge dužan voditi evidenciju o preuzetoj količini otpada od pojedinog korisnika prema obračunskom razdoblju.

Članak 33. stavak 1. ZOOGO propisuje kako je davatelj usluge dužan obračunati pružanje javne usluge primjenom načela “onečiščivać plaća”, ekonomski održivo poslovanje te sigurnost, redovitost i kvalitetu pružanja usluge sukladno odredbama ZOOGO.

Primjena načela “onečiščivać plaća” jasno kazuje da onaj koji ne stvara otpad za zbrinjavanje istog ne treba niti plaćati, stoga je vaša odluka o naplaćivanju tzv. “hladnog pogona” tj. zraka protuzakonita.

Članak 33. stavak 2. ZOOGO propisuje kako je davatelj usluge dužan korisniku obračunati cijenu usluge razmjerno količini predanog otpada u obračunskom razdoblju, pri čemu je kriterij količine otpada u obračunskom razdoblju masa predanog otpada ili volumen (iskorištenog) spremnika otpada i broj pražnjenja spremnika.

ZOOGO vam daje za pravo da odredite masu ili volumen predanog otpada. Vi ne samo da ne određujete masu ili volumen predanog otpada, nego čak naplaćujete preuzimanje otpada kada isti nije niti preuzet. Vas uopće ne zanima koliko je otpada preuzeto pa zato niti ne čudi što već mjesecima ne vodite evidenciju a ne planirate niti početi u dogledno vrijeme. ZOOGO priječi takvo samovoljno postupanje.

Potrebno je prihvatiti činjenicu da prosječna tročlana obitelj ne može napuniti spremnik od 120 litara otpada 4 puta mjesečno čak i da ne odvaja niti jednu frakciju otpada. Isto tako ni turistički krevet ne stvara otpad 6 mjeseci već gost (2-3 mjeseca), a činjenica je da većina naših gostiju već ima stečene navike odvajanja otpada, tako da je količina komunalnog otpada znatno manja od one za koju nam šaljete naplatu.

Jasno je da račun za odvoz otpada apsolutno mora biti u funkciji ponašanja krajnjeg korisnika, koji za svoje neodgovorno ponašanje (odbijanje primarne selekcije) treba biti kažnjen povišenim računom za odvoz otpada. U trenutačno usvojenom sustavu ne ostavljate mogućnost bilo kome da utječe na visinu računa što je protivno principu “onečiščivać plaća” koji je osnova ZOOGO.

Naglašavamo da mi iznajmljivači Općine Fažana uglavnom živimo u obiteljskim kućama i tu pružamo turističke usluge i obzirom da se radi o obiteljskim kućama Općina Fažana osigurala nam je besplatne kompostere tako da i bio otpad zbrinjavamo sami i od njega pravimo kompost što ne opterećuje odvoz i zbrinjavanje otpada.

NE BJEŽIMO OD TOGA DA PLATIMO KOLIKO SMO OTPADA POROIZVELI, ALI NE ŽELIMO PLATITI NEŠTO ŠTO NISMO PROIZVELI ILI USLUGU KOJA NAM NIJE PRUŽENA!

TRAŽIMO DA SE POČNETE PRIDRŽAVATI ZAKONA O ODRŽIVOM GOSPODARENJU OTPADOM I SVIM NJEGOVIM ČLANCIMA.

TRAŽIMO DA GOSPODARITE OTPADOM A NE DA MANIPULIRATE OTPADOM!, navode iznajmljivači Općine Fažana koji traže očitovanje Herculanee  u zakonskom roku. (iPress)