SDP Istre reagirao je na spornu objavu na Facebook profilu IDS-a Rovinj u kojoj je objavljena futuristička fotografija bogate Istre bez Hrvatske, a donji dio fotografije pokazuje 'opustošenu i opožarenu' Hrvatsku bez Istre.

Već dobro znana politika provokacije IDS-a poručuje da bi Istra bila bogata da ne izdvaja toliko za proračun RH. No, očito su zanemarili dugačak popis oputošenih i sada nepostojećih tvrtki koje su likvidirane za vrijeme njihove vlasti u Istri. Čini se da se ne žele sjetiti ni posljednje - Uljanika. 

Fotografija objavljena na FB stranice IDS Rovinj – DDI Rovigno promiče opasnu ideju autonomaštva i separatizma nastojeći ukazati na regionalne ekonomske razlike, što je ujedno i socijalno diskriminirajuće za građane Republike Hrvatske koji ne žive u Istri.

Tijekom vikenda na tu sramnu objavu reagirali su brojni građani ismijavajući IDS, ali i stranke Živi Zid te istarski SDP osuđujući autonomašku objavu.

- Najoštrije smo osudili izjavu g. Tajanija koja je promicala iredentističke stavove i ideje te s istim žarom osuđujemo objavu IDS-a koja aludira na stavove i ideje g. Tajanija. SDP Istre, kao državotvorna stranka, na temelju antifašističkih vrijednosti i nasljeđa u Istri, čuva i promiče raznolikosti Istre kao naše bogatstvo, ali pritom poštivajući teritorijalni integritet Republike Hrvatske.

Nije nam jasno kako predstavnici IDS-a, koji javnom objavom na službenim Facebook stranicama dovode u pitanje pripadnost Istre Hrvatskoj, žele tu istu Hrvatsku predstavljati u EU Parlamentu.

Treba li Europa još jednog predstavnika koji propitkuje suverenitet vlastite države?!", navodi Vili Bassanese, predsjednik SDP-a Istarske županije u priopćenju.

Snježana Štefanić Hoefel u ime Živog zida Istra u priopćenju navodi kako se čini da je izjava predsjednika EU parlamenta ohrabrila određene antihrvatske elemente da otkriju svoje pravo lice. Neki od njih djeluju i iz IDS-a i postavljaju grozomornu antihrvatsku separatističku objavu koja našoj domovini i našem narodu ne može donijeti ništa dobro. 

Najvažnija činjenica je da Istra u materijalnom i financijskom smislu ne stoji  bolje od ostatka naše domovine zbog toga što ima IDS, već primarno zato što u ratu nije bila okupirana, razorena i raseljena. 

IDS je dio Amsterdamske koalicije, bore se zajedno za vlast u Lijepoj našoj, a istovremeno gaze i pljuju po svemu što je hrvatsko. Što će na ovo reći njihovi partneri? Ovom objavom IDS jasno poručuje da Istra treba biti samostalna i da ju upropaštava Hrvatska, navode iz Živog zida. (iPress)