Ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić najavila je u utorak popodne novinarima da bi - ako sve bude prema planu - do turističke sezone ili najkasnije nakon nje svi odjeli mogli biti preseljeni u novu bolnicu, koja će biti jedna od najsuvremenijih na ovim prostorima.

Trenutačno je glavna zadaća pronaći radnu snagu - zdravstvene djelatnike kojih uvelike nedostaje, rekla je Irena Hrstić i dodala kako se bolnica gradi petu godinu, što znači da se "kasni jer je plan bio tri godine".

"Ipak, ona je tu, gradnja je pri kraju, a razlozi kašnjenja su opravdani, a neki od njih su pomicanje rokova zbog financija, odluka o gradnji najsuvremenije bolnice, ali i kriza s radnicima u građevinskom sektoru", rekla je ravnateljica pulske Opće bolnice.

"Treba uzeti u obzir da smo do početka gradnje bolnice radili na ažuriranju projekta jer smo htjeli imati suvremenu te tehnički i tehnološki najsuvremeniju bolnicu regiji. Da bismo to postigli, trebali smo tijekom gradnje provesti neke izmjene projekta", podsjetila je Irena Hrstić.

Također je rečeno da zdravstvenog osoblja nedostaje i u Puli, posebice specijalista i medicinskih sestara, a glavna sestra pulske Opće bolnice Irina Pucić je upozorila kako nam "obrazovni sustav trenutačno ne može dati dovoljan broj sestara, a radnoj snazi iz drugih krajeva Hrvatske Pula i Istra su skupe te se zato ne odlučuju na dolazak".

"Taj problem je iskazan prema županiji koja bi mogla pomoći, no dugoročno očekujem ozbiljan problem u popunjavanju praznih mjesta medicinskih sestara", poručila je Pucić.

"Dok se intenzivno traže zdravstveni radnici, najsuvremenija nova oprema unosi se u operacijske sale. U idealnim uvjetima, početkom ili najkasnije nakon turističke sezone uselit ćemo se u nove prostorije", rekla je ravnateljica Irena Hrstić.

(Hina)