U Umagu su već izgrađene tri zgrade iz Programa poticane stanogradnje a danas su gradonačelnik Umaga Vili Bassanese i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj potpisali ugovor za izgradnju još 120 stanova.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je potpredsjednik Vlade RH i ministar graditreljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Proceduru realizacije gradnje četvrte zgrade s POS stanovima Umag i APN pokrenuli su u mjesecu lipnju prošle godine a konačna lista, nakon obrade pristiglih molbi zainetersiranih građana, objavljena je početkom siječnja ove godine. Predstoji procedura izrade projektne dokumentacije i prezentacija stanova koji će se graditi.

Poticana stanogradnja je važna karika u dermografskoj obnovi koju provodi Umag, rekao je gradonačelnik Bassanese naglasivši da je Umag, kao relativno mali grad, prepoznat i primjer je u demografskoj obnovi mnogima u Hrvatskoj. Uz projekt besplatnih vrtića, projektom izgradnje 120 stanova sustavom poticane stanogradnje, tristotinjak sugrađana u Umagu će riješiti svoju životno važnu potrebu stanovanja.

Svojim projektima Umag stvara uvjete za bolje materijalne, socijalne i društvene uvjete življenja na prostoru grada pa je manja potreba posebno mladih obitelji za odlaskom a sve veća za ostankom i dolaskom u Umag, naglasio je Bassanese rekavši da je Umag na pravom putu razvoja što potvrđuju i brojna ppriznanja na državnoj razini posebno kada je u pitanju demografska, socijalna i politika mladih.

Cijena po četvornome metru bit će otprilike 1200 eura, rekao je direktor Agencije Slavko Čukelj. "U Istri su po POS- ovu modelu izgrađena 393 stana, od toga najviše u Umagu 122, u Puli 95, u Rovinju 59 te u Labinu 41 stan", rekao je Čukelj.

Novinarima prisutnim potpisivanju ugovora o gradnji stanova iz Programa poticane stanogradnje, potpredsjednik Vlade RH i ministar Predrag Štomar najavio je novine u zakonima koji nose „sadržaje“ subvencioniranja mladim obiteljima. Istaknuo je i da će se mijenjati Zakon o društveno poticanoj stanogradnji jer se događa da se tako kupljen stan koristi za iznajmljivanje umjesto za rješavanje stambenog pitanja. Štromar je dodao da će se Zakon do ljeta vjerojatno promijeniti kako ne bi bile moguće špekulacije.

(iPress)