U petak, 15. veljače 2019. godine, u prostorijama Općinske vijećnice općine Svetvinčenat s početkom u 11 sati održat će se prezentacija 4. međunarodnog festivala pljočkanja. Prezentaciju organiziraju Istarski pljočkarski savez, Općina Svetvinčenat i Turistička zajednica Općine Svetvinčenat koji su ujedno i organizatori 4. međunarodnog festivala pljočkanja koji će održati u Svetvinčentu od 13. do 15. lipnja.

Svoje prisustvo na prezentaciji 4. međunarodnog festivala pljočkanja potvrdili su Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture i Rut Carek, voditeljica i glavna tajnica hrvatskog povjerenstva za UNESCO.

Istarski pljočkarski savez putem 'Međunarodnog festivala pljočkanja' doprinosi očuvanju nematerijalne kulturne baštine u vidu tradicijskih igara i sportova ali i razvoju međunarodne suradnje i vidljivosti istarske kulturne baštine.

Inače pljočkanje, pločkanje ili prahćanje je hrvatska tradicijska igra i športsko nadmetanje naših predaka, pastira i običnog puka. Pljočkanje je karakteristika sličnih boćanju. Prisutna u Istri i Dalmaciji. Ministarstvo kulture RH je pljočkanje uvrstio u popis nematerijalnih kulturnih dobara, rješenjem od 1. travnja 2016. godine.

(iPress)